Ezért fontos kitiltani a telefonokat az iskolából

A diákok mentális egészségét is javíthatja az intézkedés.

2024. 08. 13. 9:55
telefon
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány nemrég hozott rendelete jelentős lépés a diákok mentális egészségének védelme érdekében, amely szigorúan szabályozza az okoseszközök – különösen a mobiltelefonok – használatát az iskolákban – olvasható a Mathias Corvinus Collegium (MCC) lapunk számára eljuttatott állásfoglalásában. A Hal Melinda kutatásvezető és Pöltl Ákos szakértő által jegyzett kommünikében rámutatnak: az intézkedés célja, hogy a tanulásra és a személyes kapcsolatokra helyezze a hangsúlyt, amit számos tudományos kutatás és nemzetközi példa is alátámaszt.

 Az UNESCO 2023 júliusában kiadott jelentése szerint az okostelefonok jelenléte az iskolákban jelentősen rontja a diákok figyelmét, tanulási képességeit, és növeli az online zaklatás esélyét. 

Azokban az országokban, ahol az okostelefonokat kitiltották az iskolákból, az iskolai eredmények jelentősen javultak. A jelentés egyértelműen fogalmaz: 

Az okostelefonokat ki kell tiltani az iskolákból, hogy ne tudják elvonni a gyerekek figyelmét, és azért is, hogy javuljanak tanulási képességeik.

A PISA 2023-as jelentése szintén megerősíti, hogy a digitális eszközök használata minden harmadik diáknál figyelemelterelést okoz, ami hosszú távon ronthatja a tanulási teljesítményt. 

Az okoseszközök használata dopamint (örömet okozó hormont) szabadít fel, ami a serdülő agyban különösen addiktív hatású, és minden más iskolai tevékenységet sokkal unalmasabbá tesz. Továbbá az okoseszközök jelenléte csökkenti a diákok közötti személyes interakciókat, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő szociális és érzelmi fejlődésükhöz. Az eszközök már elérhető közelségben is figyelemelterelést okoznak, ezért nem elég azokat csak az iskolatáskában tartani – az iskolai órák alatt teljesen elzárva kell lenniük.

– Az új rendelet tehát nem csupán egy szabályozás, hanem egy fontos lépés a diákok mentális egészségének és tanulmányi eredményeinek javítása érdekében. 

Az okoseszközök korlátozása hozzájárulhat ahhoz, hogy az iskolákban újra a tanulás és a személyes kapcsolatok kerüljenek előtérbe – összegeznek az MCC-s szakemberek. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.