Foggal körömmel védi Kiss Lászlót az óbudai önkormányzat

Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, Kiss László polgármestert is - írta Óbuda-Békásmegyer önkormányzata az óbudai polgármester (DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) letartóztatásával kapcsolatban.

Forrás: MTI2024. 08. 22. 18:41
HZ1_2337
20221130 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz hatalmi gépezete néhány napja letartóztatásba helyezte az ország hatodik legnagyobb önkormányzatának polgármesterét. Indokolatlan a személyes szabadság korlátozása egy olyan vezető esetében, akinek munkája egy egész városrész működését érinti – írta közleményében az önkormányzat, majd hozzátették, 

veszélyesnek gondoljuk az eljárást, hiszen ezzel a hatalom precedenst teremt, hogy bármikor a választói akarattal szembemenve ellehetetlenítse egy új önkormányzat megalakulását, és saját választási veresége után új választást kényszerítsen ki.

A nyilatkozat szerint az óbudai önkormányzat ellenzéki kézben tartása a Fidesz szemszögéből komoly gazdasági érdekeket sért. Ezt követően a közlemény féktelen vádaskodásba kezdett és azt állították Kiss László és az önkormányzat azért került a nyomozó hatóságok célkeresztjébe, mert megakadályozta a Római-part, a Mocsárosdűlő, a Hajógyári-sziget vagy a Római Kemping területének beépítését.

„Kiss László meghurcolása az államhatalom erőszakos válasza, ami szembe megy a lakosság érdekeivel és akaratával: nem tudják elfogadni, hogy a fideszes harácsolást Óbuda nem látja szívesen”

– áll a nyilatkozatban. A III. kerületi önkormányzat ezt követően politikai leszámolással vádolta meg a kormányzatot, és nehezményezte, hogy a több mint 100 millió forintos korrupciós ügy felderítésében közel 50 ügyészségi nyomozó vesz részt.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábban közölte, hogy Kiss László júniusban újraválasztott óbudai polgármestert augusztus 14-én az óbudai korrupciós üggyel összefüggésben gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Az ügyészség indítványára a Fővárosi Törvényszék augusztus 16-án elrendelte Kiss László letartóztatását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.