Ekkor jöhetne az új választás Óbudán, ahol a DK-s polgármestert letartóztatták

Puskás Péter, az óbudai Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy a III. kerületi önkormányzat letartóztatási botránya után új választás kiírására lenne szükség.

Forrás: INDEX2024. 08. 16. 23:14
Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere (Fotó: MTI)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Puskás Péter, az óbudai Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy a III. kerületi önkormányzat letartóztatási botránya után új választás kiírására lenne szükség, ahol nemcsak a polgármestert választanák újra, hanem a képviselő-testületet is.

– Az lenne a legtisztességesebb, hogyha az alakulóülésen mindenki lemondana – fogalmazott Puskás Péter, a III. kerületi Fidesz-frakció vezetője az ATV péntek esti Egyenes beszéd című műsorában, reagálva Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere a Budai Központi Kerületi Bíróság által elrendelt letartóztatására.

Az óbudai kormánypárti politikus, aki egyéni önkormányzati képviselőnek is indult a 2024-es önkormányzati választásokon, az interjúban arról beszélt, úgy látja, az új választások kérdésében inkább olyan indokokat kellene nézni, hogy „miért ne kéne” kiírni azokat. 

„Ugye a jelenleg regnáló és egyébként októbertől megválasztott polgármester a mai naptól előzetes letartóztatásban van, az első számú alpolgármester előzetes letartóztatásban van, és egy újonnan megválasztott képviselő szintén gyanúsított, bár ő nincs előzetes letartóztatásban. Tehát három tagja is az újonnan alakuló képviselő-testületnek gyanúsított ebben az ügyben” – fogalmazott.

Nehezen tudja elképzelni, hogy az új önkormányzat alakulóülésén – ami október 1. és 15. között kell hogy megtartásra kerüljön – a polgármester a börtönből jelentkezzen be videótelefonon, ahogy ezt a tervet „már több helyről” is hallotta. Emellett üres lenne a képviselőként megválasztott alpolgármester helye is, aki biztos, hogy nem fog tudni ott lenni, mert az ő letartóztatása október 20-áig meg van hosszabbítva, valamint ott lenne egy képviselő, aki pedig gyanúsított.

A kormánypártok oldalán előfordult esetekkel szemben egy jelentős különbséget lát: azt, hogy „októbertől új önkormányzat van, tehát nem mennek tovább a tisztségek”. Szerinte az alakulóülés legfontosabb témái, az eskük letétele, valamint az alpolgármesterek megválasztása a polgármester jelenléte nélkül nem kivitelezhetők, így nem tud elindulni a ciklus. „Én úgy tudom, hogy ilyen ügy még Magyarországon nem fordult elő, hogy a képviselő-testület megalakulásakor nem tud jelen lenni a polgármester” – mondta.

Információi szerint a „tavaszi vád” után a vádlottak közül egy valakit szabadlábra helyeztek, akiről úgy véli, hogy vallomást tett Kiss László ellen. „Vélhetően azok az emberek, akiket tavasszal letartóztattak, és akik közül többen kötődnek egyértelműen a baloldalhoz, sőt családi szálak is vannak, azok közül az emberek közül tett valaki terhelő vallomást a polgármesterre” – fejtette ki a véleményét (ezt egyébként időközben Kiss László ügyvédje is megerősítette).

Bár a mostani letartóztatás 30 napra szól, ami még nem éri el az októberi dátumot, a helyzet szerinte kérdésessé akkor válik, ha ezt esetleg meghosszabbítják, ugyanis akkor egyértelműen kijelenthető, hogy Kiss László nem tud fizikailag ott lenni az alakulóülésen.

Zamecsnik Péter, az óbudai DK-s polgármester ügyvédje szerint ha a bíróság bűnösnek találja Kiss Lászlót hivatali vesztegetés elfogadása miatt, akkor a politikus akár 15 évet is kaphat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.