Ma már megkóstolhatjuk az ország tortáját + fotók

Nagyszerű programokkal várják hétfőn a látogatókat az ország legnagyobb ingyenes fesztiválján, a Szent István-napon. Ekkor nyitja meg kapuit a Divat & Design Fesztivál, a SzabadRét fesztivál és a Magyar ízek utcája, ahol megvásárolhatjuk Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes tortáját is.

2024. 08. 19. 10:35
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar ízek utcájában szelik fel ünnepélyesen az idei Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes tortáját, 12 órakor – tájékoztatták a Magyar Nemzetet a szervezők. A sütemények mellett számos ízletes ételt kóstolhatnak meg a helyszínen a gasztronómia kedvelői.

Azonban nemcsak finom falatok lesznek, hanem családbarát koncertek és előadások is.

Az Alma Együttes fellépését Földessy Margit és a Szindra Stúdió előadásai következik (11 és 15 órától). A gyerekeknek kedvez továbbá az óriásbáb-előadás (16 órától), az este közeledtével pedig a Trashmadonna (17 órától) és a Hot Jazz Band (20 órától) pörgeti fel a hangulatot.

Budapest, 2024. augusztus 17.
Kalapot próbálnak a 38. Mesterségek Ünnepén, az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválján a megnyitó napján, a Szent István-napi rendezvénysorozat eseményén a budai Várban 2024. augusztus 17-én.
MTI/Soós Lajos

Budapest, 2024. augusztus 17.Kalapot próbálnak a 38. Mesterségek Ünnepén, az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválján a megnyitó napján, a Szent István-napi rendezvénysorozat eseményén a budai Várban 2024. augusztus 17-én.MTI/Soós Lajos
(Fotó: MTI/Soós Lajos)

Garantált lesz a jókedv a csárdafesztiválon is, ahol népi táncegyüttesek és zenekarok sora felel a minőségi szórakoztatásért. Színpadra lép többek között a Szinvavölgyi Táncegyüttes (11 órától) és a Kecskeméti Táncegyüttes (fél héttől) is. A feledhetetlen dallamokról pedig olyan előadók gondoskodnak, mint Duka Elemér és Zenekara (fél egykor és este kilenckor), a Ritmusa Zenekar (17 órától), valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák (20 órától).

(Fotó: Szent István-nap)

Aki hamisítatlan fesztiváléletérzésre vágyik, annak tökéletes helyszín lehet a Retro Tabán,

ahol a hazai pop- és rockzene kedvelői három kiemelkedő előadóval találkozhatnak: a koncertek sorát a Roy&Ádám Trió kezdi (18 órakor), őket követi Hevesi Tamás (19 órától), végezetül Demjén Ferenc (20 órától) hódítja meg a színpadot.

A Road Movie Live-on is felhőtlen szórakozás várható, hiszen fél négytől egymást követik majd a jobbnál jobb koncertek. A minifesztivált a Hűvös (fél négykor) nyitja, akiket a Honeybeast (17 órától) és a Roma Soul (háromnegyed hétkor) követ. Az estét a Bagossy Brothers Company (fél kilenctől) zárja majd.

Az Edda mellett fellép a Bagossy Brothers Company is.
(Fotó: Heves Megyei Hírlap/Albert Péter)

Az elektronikus zene rajongóinak tökéletes választás a SzabadRét fesztivál, hiszen itt kora délutántól szólnak az ismert DJ-k legjobb trackjei. A hangulatért többek között DJ Panda, Sazabio, Sobek és Metha felelősek.

A klasszikus zene kedvelőinek sem szabad elcsüggednie, hiszen a Panorama Classical és a Vigadó Piano is számos minőségi zenei élménnyel kedveskedik a látogatóinak.

A Panorama Classical a gyerekes családoknak is megfelelő választás: a hangszersimogató és -építő program alkalmas lehet arra, hogy elmélyítse a kicsik hangszerek és zene iránti szeretetét. Az este közeledtével a Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekara varázsolja majd el a közönséget (17 órától), őket követi a Danubia Szimfonikus Zenekar (19 órától), amely ismert filmzenék feldolgozásaival nyeri meg magának a közönséget.

Fotó: Szent István-nap

A Vigadó Piano rendezvényein Budapest gyönyörű látképét ezúttal olyan zenészek varázsolják még szebbé, mint Cséki Kálmán (14 órától), aki a filmzenék különleges világába repíti el közönségét, majd Nyári Gyula, aki Horváth Jenő, Seress Rezső, Orlay Jenő „Chappy”, Fényes Szabolcs és Szabó József szerzeményeit adja elő (15 órától).

A folytatásban Villás György Kívánságórája következik (16 órától), amit a 70-es és 80-as évek ismert magyar slágerei követnek Fűzy Gábor előadásában (17 órától). Az esti hangulatot Rigó Ferenc swing- és tangószerzeményeket felvonultató előadása alapozza meg (18 órától), majd ismét Cséki Kálmánnal találkozhatunk, aki ezúttal Nina Josephsszel közösen repíti el a közönséget a tengerentúlra (19 órától). Az estét Neumann Balázs időtlen slágerei (20 órától), valamint Szőke Nikoletta és Berki Tamás produkciója zárja (21 órától).

(Fotó: Szent István-nap)

 

Ahol a mesterségeken van a hangsúly

A rendezvénysorozat részeként idén is megrendezik az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek ünnepét a bdai Várban. Hétfőn különleges népzenei koncertek váltják egymást: fellép a koreai Han Sangeun és Byeon Hyeonje (12 órától), őket követi a Rézeleje Fanfárosok moldvai és balkáni tánczenei koncertje (15 órától), majd Petrás Mária és Zenekara, végül az Istambul Modern Folk Music Ensemble koncertjét (este fél tíztől) nézheti meg a közönség.

A Művészkert hétfői programja Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs és Ratkóczi Huba koncertjével indul (14 órától), amellyel Cseh Tamás emléke előtt tisztelegnek.

Háy János és Kollár-Klemencz László egy zenés irodalmi koncerttel (16 órától) készül a nézőknek, produkciójukat Kiss Tibor és az Aranyakkord előadása (18 órától) követi. A napot egy filmvetítés zárja: 20 órától a Cicaverzumot tekinthetik meg a látogatók.

A kézműveskedni vágyóknak kedves élményeket hozhat a Divat & Design Fesztivál. Az érdeklődők a többi között kipróbálhatják az illatgyertya- vagy pénztárca-készítést, festhetnek, emellett lakberendezési tippeket is kaphatnak.

Hétfőn is nyitva áll a történelem iránt érdeklődő látogatók előtt a Szent Jobb Aranyvonat-kiállítás és a Városok sétánya kiállítás (9 és 18 óra között) az Alkotmány utcában.

(Fotó: Szent István-nap/Roth Tamás Géza)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.