A katonák és a civilek példátlan összefogása tapasztalható a gátakon + videó

Egyre kritikusabb az árvízhelyzet, főként a Dunakanyarban, közben Budapest felé halad tovább az árhullám tetőzése.

Forrás: ORIGO2024. 09. 20. 21:48
Forrás: YOUTUBE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kritikusabb az árvízhelyzet, főként a Dunakanyarban, közben Budapest felé halad tovább az árhullám, már az Országházat is védeni kell az árvíztől. A Magyar Honvédség katonái példátlan összefogásban az önkéntesekkel együtt védekeznek az árvíz ellen. A megfeszített munkában területvédelmi tartalékosok is részt vesznek. Az Origo stábja Kismaroson járt, ahol elképesztő mértékű összefogással és hálával találkoztak.

A katonák és a civilek példátlan összefogása tapasztalható az árvízi védekezés helyszínein (Fotó: Videa)

A helyiek nagyon hálásak a katonáknak, hogy védik az életüket, vagyonukat és otthonaikat azzal, hogy pakolják a homokzsákokat, falakat emelnek a víz elé. A helyszíni riportban több helyit is megkérdeztek, mit tapasztalnak a katonák jelenléte kapcsán, hogyan értékelik a munkájukat, és egyöntetűen arról számoltak be, hogy

az összefogás óriási mértékű, a helyiek nagyon hálásak a segítségért, és sütnek-főznek a katonáknak, hogy ezzel is segítsék őket, kifejezzék feléjük a hálájukat. 

Egy édesanya gyermekeivel együtt süti a palacsintát a katonáknak, az egyik katona pedig segített matekleckét írni az egyik kisfiúnak, aki segített nekik homokzsákokat tölteni. Óriási az összefogás, nagyon megható, hogy az emberek ennyire segítőkészek, katona és civil egymásnak így segít. 

Részletekért nézze meg az alábbi videót:

Rengeteg civil helyi lakos és önkéntes is nagyon hálás a rendvédelmi szervek dolgozóinak és a katonáknak. A Mindmegette sütimestere például több száz pogácsát sütött az árvízi védekezésben dolgozóknak.

A békéscsabai Kira vendéglő tulajdonosa és csapata mintegy 400 főre készített csülkös babgulyást a fővárosi gátakon az árvízi védekezésben résztvevőknek. Ásós Géza, saját kontójára 250 liter isteni levessel lakatta jól az ott dolgozó embereket.

havasigergő, katona
Havasi Gergő tartalékos szakaszvezető
Fotó: Honvédelmi Minisztérium/honvedelem.hu

Havasi Gergő tartalékos szakaszvezető az Origo kérdésére elmondta, hogy az idei árvízi védekezésnek a legkritikusabb szakasza a Dunakanyar, és annak több települése. Területvédelmi tartalékos katonaként társaival együtt homokzsákokat pakol, és ott segít, ahol szükség van rá. Hozzátette azt is, hogy első tapasztalata a mostani, és ami nagyon szimpatikus volt számára, hogy a civil társadalom és a Magyar Honvédség között valóban létrejött az a híd, amiről a toborzási kampányban sokszor beszéltek már.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.