Mi történt? Eltűntek a szúnyogok a Duna mentén

A kellemes hőmérséklet továbbra is kedvez a vérszívó rovarok szaporodásának. Az elmúlt időszakban azonban mintha eltűntek volna a szúnyogok.

Forrás: KEMMA2024. 09. 23. 19:41
Az árvíz miatt most - valószínűleg csak átmenetileg - eltűntek a szúnyogok (Fotó: illusztráció - Pexels)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár végével és az idő lehűlésével szépen lassan elérkezünk ahhoz a várva várt pillanathoz, amikor ősszel eltűnnek a világ legidegesítőbb lényeinek is titulált vérszívó rovarok, a szúnyogok. A globális felmelegedés miatt egyre inkább elhúzódó meleg időszak miatt azonban hiába van szeptember, a továbbra is 20-25 fok körüli nappali hőmérsékletek miatt még nem jöhetett el ez az időszak. Hiába a meleg idő, a vérszívók most valamiért mégis eltűntek. Miért lehet ez? A Komárom-Esztergom vármegyei hírportál, a KEMMA járt utána ennek a cikkében.

Az árvíz miatt most - valószínűleg csak átmenetileg - eltűntek a szúnyogok
(Fotó: illusztráció - Pexels)

 

Hiába a meleg, eltűntek a szúnyogok

A rovarok szaporodásához megvannak a szükséges feltételek. A megfelelő hőmérséklet csak az egyik. Ezen kívül szükség van a szaporodáshoz egy zavartalan közegre. Nem véletlenül van rengeteg szúnyog a vízpartokon, a rovarok ugyanis állóvízbe rakják lárváikat. A folyóvíz mellett kialakult pocsolyák, dágványok zavartalan közege tökéletes az utódok szaporodására.

A szükséges feltételek megismerése után könnyen láthatjuk, hogy mi okozta a vérszívók eltűnését. A másfél hete kezdődő vízszint emelkedés hamar eltüntette a Duna medre mentén a tócsákat, ezzel együtt kimosta a lárvákat. A rovarok pedig hiába próbálkoztak újra, a heves sodrás miatt esélyük sem volt. Szabó Mátét, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét is megkérdezték a helyzetről.

A Duna áradása kimosta a dágványok álló vizét, ezzel együtt a lárvákat is. Ezért lehet most kevesebb a szúnyog

– kezdte mondandóját. A gondolatmenet második fele azonban aggasztóbb. Ami most jó hírnek tűnik, az hamar rossz fordulatot vehet:

Ez a helyzet addig állhat fenn, amíg tart az áradás. A folyó apadása lápot és pocsolyát hagy majd maga után, így ha a hőmérséklet is megfelelő, akkor a rovarok hamar megsokszorozódnak

– árulta el.

 

Nem elég, hogy visszatérnek a szúnyogok, de meg is sokszorozódnak

A kezdetben még talán valamennyire jó hírnek tűnő helyzet tehát valószínűleg hamar elillan majd. Most még örülhetünk, hogy az áradás eltüntette a vérszívókat, viszont az apadás következtében arra számíthatunk, hogy nem csak visszatérnek az örök buzgó rovarok, de valószínűleg megsokszorozódik a számuk. A Duna komáromi és esztergomi szakaszán már megkezdődött az apadás, a hétvégére a folyó vízszintje mindkét városban 400 centiméter alá csökken.

Borítókép: illusztráció(Forrás:Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.