Tíz nemzet „legjobbjai” találkoztak Pápán + videó

A résztvevők komoly fizikai és mentális igénybevételnek vannak kitéve, az oktatók folyamatosan figyelik és értékelik őket.

2024. 10. 17. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is hazánkban, az MH 47. Bázisrepülőtéren tartották a többnemzeti helikopterharcászati oktatóképző gyakorlatot (Helicopter Tactics Instructor Course – HTIC)  – hívta fel a figyelmet honlapján a honvédség. Mint írták, a képzésen tíz ország 200 szakembere vett részt, 

három héten keresztül gyakorolták a különböző harcászati kötelékmanővereket, vadászgépek és légvédelmi rendszerek, illetve rádióelektronikai zavarás elleni védekezést, a konvojkísérést és a gépjármű-feltartóztatást.

A képzés csúcspontjaként egy komplex légi művelet tervezése és végrehajtása volt a feladat: vadászgépekkel és szárazföldi erőkkel közösen kellett harcászati feladatot megoldaniuk a leendő helikopterharcászati oktatóknak. A HTIC az európai országok helikoptervezetőinek „Top Gun”-ja.

Az évente megrendezett héthetes képzés első, négyhetes elméleti és szimulátoros kiképzését Portugáliában, a Többnemzeti Helikopter-kiképzőközpontnak (MHTC) otthont adó Sintra repülőbázison tartják, háromhetes repülőfázisát pedig 2021 óta a pápai katonai repülőtéren. Hazánk 2029-ig vállalta a kurzus befogadását. 

A résztvevők komoly fizikai és mentális igénybevételnek vannak kitéve, az oktatók folyamatosan figyelik és értékelik őket.

Az eseményen ott volt a Veszprém vármegyei hírportál is, akik  Simon Zsolt ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnok-helyettese szerint a gyakorlat jelentősége abban rejlik, hogy az itt kiképzett oktatók a későbbiekben ki tudják képezni saját helikopterpilótáikat. 

A legjobbak közül a legjobbak vannak itt, hogy továbbfejlesszék tudásukat, függetlenül attól, hogy harci vagy szállítóhelikopterrel, illetve különleges műveleti helikopterpilótaként dolgoznak. Tíz nemzet vesz részt, Magyarország szállást, ellátást és hangárt biztosít, valamint légtereket és gyakorlótereket. A katonák taktikai eljárásokat, manővereket tanulnak és oktatnak, vadászgépek, illetve légi felderítőeszközök elleni manővereket, légvédelmi eszközök elleni manővereket egyes géppel vagy kötelékben

– mondta.

 

Borítókép: Helikopterek az MH 47. Bázisrepülőtéren (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.