Európa jövőjéről értekeztek magyar és olasz agytrösztök

Európa jövőjéről, a kontinensre váró kihívásokról tanácskoztak az olasz és a magyar agytrösztök Rómában október 16-án a Collegium Hungaricum Roma székházában, a Falconieri-palotában. Az Europa Nostra és az Italian–Hungarian think tank Dialogue eseményét immár harmadszor rendezték meg, kormánypárti politikusokat is bevonva a tapasztalatcserébe.

2024. 10. 17. 21:38
Illusztráció
Illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz agytrösztök és jobboldali politikusok kiemelt figyelemmel követik a magyar kormány tevékenységét, különösen a kulturális harcok és a migrációs kihívások terén meríthetnek a jól bevált magyar tapasztalatból. A római olasz–magyar agytröszttalálkozón a konzervatív, patrióták legfontosabb irányelveinek lefektetésén volt a hangsúly.

Az eseményen részt vett az Alapjogokért Központ, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, a Danube Institute, a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Századvég, a Mathias Corvinus Collegium, a Nézőpont Intézet, valamint a Centro Studi Machiavelli, a Nazione Futura és a Gioventú Nazionale.

Az érintett témákról Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója számolt be lapunknak. 

Egyetértettünk abban, hogy Európa egy hatalmas kérdés előtt áll abban a tekintetben, hogy milyen jövőt választ magának. Létezik egy alternatíva. Ehhez képest a konzervatív erők más jellegű alternatívát kínálnak. Nemcsak a magyarok, hanem mások is felhívják a figyelmet a versenyképességi kérdésekre

– mondta el lapunknak Pásztor Szabolcs. Arra is kitért, fontos lenne hogy a hallgatók kiegyensúlyozott képet kapjanak az egyetemeken, hogy ne csak a liberális eszméket hallják, hanem a másik oldalt is, és hogy ennek ismeretében dönthessék el, melyikkel szimpatizálnak.

A beszélgetésen az amerikai elnökválasztásról is szó esett. Európában Donald Trump győzelme imponálna, még akkor is, hogyha kereskedelmi rivalizálás indulna el Kínával, és ez lehet, hogy kihatna Európára is. 

Patrióta célok

Az Alapjogokért Központ az olasz–magyar közös célkitűzésekről, a patrióta, konzervatív agytrösztök nemzetközi színtérre való kiterjesztéséról Lakó Anna nemzetközi koordinátor számolt be lapunknak. Kiemelte, hogy mind az olasz, mind a magyar fél számára fontos az együttműködés, hiszen egy stabil kapcsolódást jelent a két nemzetállam között. Mindkét félnek fontos a kulturális szuverenitás védelme, a határvédelem, a nemzeti identitásunk megőrzése.

Ezek tulajdonképpen nem is célok, hanem alaptételek, amelyekből nem engednek, és ezt a szemléletet szeretnék európai színtérre is kiterjeszteni, példát mutatva a többi patrióta szuverenista nemzetnek. Kitért arra is, azt tapasztalják, hogy az olasz partnerek mindig érdeklődéssel figyelik a magyar jobboldal és a magyar kormány tevékenységét, hiszen hasonlók a célkitűzések. Fontos a családok és a határok védelme, a szuverenitásért való bátor kiállás a brüsszeli színtérben.

Az Alapjogokért Központ nemzetközi koordinátora arról is beszámolt, hogy a találkozó további közös projektekkel bővült. Egy tehetséggondozó programot indítottak el a közös értékeik mentén, amely nemzetközi szintűre bővült.

 

Közös úton

A tapasztalatcsere fontosságáról a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója, Rosonczy-Kovács Mihály beszélt. Úgy fogalmazott: a magyar–olasz viszony az európai szuverenista építkezés szempontjából az egyik legfontosabb kapcsolat, hiszen ebben a két országban konzervatív pártok kormányoznak. Az olasz jobboldal inspirációt és megerősítést nyerhet a magyar jobboldal sikereiből, a magyar jobboldal pedig felkészülhet azokból a globalista baloldali támadásokból, amelyek az utóbbi egy-két évtizedben folyamatosan érik az olasz szövetségeseket.

A magyar uniós soros elnökség szerepe és az amerikai elnökválasztás kimenetelének lehetőségei is szóba kerültek. Daniele Scalea, a Centro Studi Machiavelli elnöke elmondta, hogy Magyarország soros elnöksége kapcsán is beszéltek Európa jövőjéről. Különösen azért tartották fontosnak, mert azt tapasztalják, hogy kísérlet tesznek az európai normák megreformálására, mely alaposan átalakítaná az Európai Unió jelenlegi arculatát, egyfajta európai szuperállamot teremtve.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.