Magyar Gripenek sietnek Horvátország segítségére

A franciáktól vett Rafale vadászgépek még nem készek éles bevetésre, az ősöreg Mig–21-esek viszont heteken belül már nyugdíjban lesznek, ezért a honvédség és az olasz légierő őrzi déli szomszédunk légterét.

2024. 10. 15. 20:00
Litvánia, 2022. szeptember 21.
A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülõgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én. A magyar kontingens harmadik alkalommal védi a balti országok légterét.
MTI/Ujvári Sándor
Forrás: MTI/Ujvári Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország hamarosan magyar és olasz vadászgépeket láthat az égen. Mert amíg a horvát pilóták nem sajátítják el teljes mértékben a Rafale vadászgépek kezelését – amelyeken már most is repülnek –, légterüket nyugati és észak szomszédaik ellenőrzik és védik.

A Dnevnik Nova TV elsőként értesült arról, hogy a magyar és az olasz féllel a megállapodást hivatalosan is aláírták. A külföldi vadászgépek érkezésével az ősöreg, mára repképtelen Mig–21-esek nyugdíjba kerülnek.

A tárgyalások és megállapodások végéhez közeledünk, nagyon sok szabályozást kell megváltoztatni a szomszédos országok, Horvátország és a NATO szintjén. Minden párhuzamosan zajlik, és azt mondanám, hogy közel vagyunk a végrehajtás kezdetéhez. A megállapodást az év végéig kell ratifikálni

– mondta a lapnak Željko Ninić dandártábornok és a HRZ, a horvát légierő parancsnokhelyettese.

A megállapodást a múlt hónapban írták alá a védelmi minisztérium nevében az érintett légierők parancsnokai. A közös légtérfelügyeletről évek óta folytak az egyeztetések.

 

Minden, amit ma a vadászgépeinkkel és a hadműveleti központunkkal teszünk, folytatódik. Csak a horvát vadászgépek nem szállnak fel a NATO riasztására, de a szomszédos tagállamok megteszik ezt a gépeikkel

 – magyarázta a jelenlegi helyzetet Ninic.

A magyar Gripenek az ország északi és belső, szárazföldi része feletti légtért veszik át, míg az olasz Eurofighterek az Adria partvidéke mentén teljesítenek szolgálatot. A még meglévő néhány repülőképes MIG–21-es, amelyekre most a horvát állam számít, az utolsó akítv heteit tölti. Akárcsak a rajtuk repülő pilóták.


A lap beszámolója szerint amint a magyarok és az olaszok átveszik a horvát égbolt védelmét, a MIG-eket nyugdíjazzák, múzeumba kerülnek. Azok, akik a levegőből veszik át a megfigyelési és lehallgatási munkájukat, nem kérnek fizetést ezért az elfoglaltságért.

A szolgáltatást nyújtó országok nem kérnek cserébe anyagi ellentételezést a fogadó országtól. Ugyanazok a vadászok, akik Magyarországot és Olaszországot védik, csak a felelősségi körüket bővítik ki kissé. Ez a gyakorlat más európai országokban is, amelyek hasonló helyzetben vannak, mint Horvátország

– erősítette meg Ninić.

A horvát légierő parancsnokhelyettese megerősítette, a magyar és olasz vadászok az integrált NATO légvédelmi parancsnokságnak vannak alárendelve. Amíg a Gripenek és az Eurofighterek kollégáik első légi feladatait végzik, a horvát pilótáknak és a technikusoknak a Rafale-n kell elvégezniük a képzést.

A horvát személyzet egy része még mindig Franciaországban tanul. Minél hamarabb végeznek, annál hamarabb fognak készenlétbe állni, és átvenni azt a munkát, amelyben most Horvátország a szomszédaira számíthat.

Mint azt a Magyar Nemzet már megírta: a Magyar Honvédség Gripenjei vigyáznak Szlovákia légterére is, segítve északi szomszédunk tipusváltását, ahol az Ukrajnának ajándékozott Mig–29-esek helyett F–16-osok rendszeresítése folyik. 

Korábban a magyar Gripenek több turnusban is részt vettek és további misszió is várható a vadászgépekkel nem rendelkező balti államok légtérének védelmét biztosító közös NATO-műveletben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.