A Jobbik kampánytémája a cigányozás Újpesten

Bár az uniós parlamenti választáson külön listával indulnak az újpesti ellenzéki pártok, kommunikációjuk már most összehangolt: részben a vélt vagy valós cigányellenes hangulatra épül. Nagy István újpesti alpolgármester szerint viszont a gyűlölködés soha nem volt jellemző a kerületre.

Békés Bence
2019. 03. 25. 6:29
Varjú László; Barrel Zoltán
Varju László, a Gyurcsány-párt képviselője a jelek szerint egyetért a rasszista uszítással Fotó: MTI/Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár tavaly augusztus 2-án, a roma holokauszt emléknapján az újpesti városházán rendezett tudományos konferencián még részt vett Varju László DK-s országgyűlési képviselő, ám ez nem zavarta abban, hogy nemrégiben részt vegyen egy jobbikosok által szervezett lakossági fórumon is, amelyen élénk cigányozás zajlott. A fórum apropóját az adta, hogy a városvezetés szociális bérlakásokat épít és drogprevenciós és szociális segítő programokat indít el.

A drogproblémákkal küzdőknek és környezetüknek indítandó telefonos segélyvonal helyszínére a lakosságot felheccelni akaró ellenzékiek randalírozó drogosokat, a szociális bérlakásokba beköltöző balhés cigányokat vizionáltak. Az internetes felületeken is megjelenő uszításra a IV. kerületben ismert baloldali és liberális aktivisták reagáltak, de nem a tőlük elvárható tiltakozással, hanem egyetértő megosztásokkal és lájkokkal. Maga Varju László is ígéretet tett, hogy a témát felveti az Ország­gyűlésben.

A napokban szervezett konferenciát Kárpát-medencei cigány történeti fórum címmel a városvezetés az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzattal és az újpesti székhelyű Eötvös József Cigány–Magyar Pedagógiai Társasággal közösen. Kiderült: arról az aktualitásról is kellett beszélniük, hogy a Jobbik és a vele együttműködő ellenzéki pártok igyekeznek kijátszani a „cigánykártyát”, azaz az általuk vélt cigányellenes hangulatra alapozva igyekeztek lejáratni a városvezetést. „Határon túli cigányok százai árasztják el Újpestet” – szólt a Jobbik tájékoztatója a konferencia kapcsán, amit baloldali és LMP-s aktivisták is megosztottak a Facebook-oldalukon.

A városvezetés nem engedhet az ilyen jellegű nyomásnak, az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott sikeres együttműködést nem teheti tönkre a pártpolitikai harc. Amúgy is szokatlan ez a módszer Újpesten, ami nem jellemző a város politikai kultúrájára – jelentette ki Nagy István alpolgármester, aki Magyarországon az egyik legrégebben hivatalában lévő városvezető.

Varju László, a Gyurcsány-párt képviselője a jelek szerint egyetért a rasszista uszítással
Fotó: MTI/Marjai János

Véleménye szerint Újpest egyszerre befogadó és lokálpatrióta város, aminek talán az az alapja, hogy sváb, zsidó és Érsekújvárról áttelepített szegkovács cigány családok alapították. Itt nem „gyütmentként” vagy etnikumként tekintenek a beköltözőkre, hanem potenciális újpestiként, akik tovább erősítik a város lokálpatrióta életét. „Mi nem negyedik kerületinek vagy budapestinek, hanem büszkén újpestinek mondjuk magunkat. Ezért az ilyen kirekesztő és gyűlölködő kampányok soha nem voltak jellemzők az újpesti politikai életre.”

Molnár Szabolcs alpolgármester is méltatta Újpest nyitottságát és a nemzetiségek iránti tisztelet fontosságát. Nem véletlen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Legjobb önkormányzati gyakorlatok című pályázatán dobogós helyre került a városvezetés és a roma önkormányzat a tanodaprogramjával. Továbbá Újpesten kapott helyet és figyelmet az ország legjelentősebb cigány helytörténeti gyűjteménye is – sorolta az alpolgármester.

A következő hónapok kérdése, hogy meddig megy el a Jobbik a kampányokban, milyen határokat lép át a győzelem reményében, illetve az, hogy a többiek meddig követik ezen az úton. Karácsony Gergely már bizonyította, hogy a hatalom megszerzéséért hajlandó messzire elmenni, saját párttársait és szövetségeseit átveri, ha szerinte ez kell az érvényesüléshez. A neofasiszta megnyilvánulásokkal tarkított Jobbikkal való együttműködés is elfogadható számára, de kérdés, hogy amikor ez cigányozásban nyilvánul meg, mit fog ezzel kezdeni a balliberális sztárolt vezető. És mit szól mindehhez az LMP vezetése vagy a Momentumé, amelyek bőszen diktatúráznak és fasisztáznak napi szinten?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.