A székely nép megfélemlítéséről szól a kézdivásárhelyi fiatalok ügye

Beke István és Szőcs Zoltán ügyén keresztül akarják megfélemlíteni a székely népet – mondta Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Közölte: az elítélt kézdivásárhelyi fiatalok esete során olyan jogsértések sorozata következett be, amely ellentmond az európai alapelveknek és az európai jogrendnek.

Forrás: ECHO TV2019. 03. 28. 19:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beke István és Szőcs Zoltán a román titkosszolgálat célszemélyei. Rajtuk keresztül akarják az egész székely népet megfélemlíteni, hogy ne kérjenek autonómiát, hogy ne akarják ápolni és fejleszteni a magyar kultúrát – közölte Csóti György Tóth Kriszta kérdésére. Hozzátette: a két fiatal hősiesen és emelt fővel viseli a börtönbüntetést. Nem kérnek kegyelmet, csak igazságot – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a Kisebbségi Jogvédő Intézet már előkészített akciókat az európai fórumokon, hiszen olyan jogsértések sorozata következett be, amely alapvetően ellentmond az európai alapelveknek és az európai jogrendnek.

Ezek közül egyet kiemelve közölte: percekkel a jogerős ítélet kihirdetése előtt megváltoztatták a vádpontot. Ráadásul olyan vádpontot neveztek meg, amely nem szerepel a román büntető törvénykönyvben. Ennek alapján ítélték el őket 5-5 évre úgy, hogy a védelem nem kapott lehetőséget védelem előterjesztésére. Jogállamban ilyen nem fordulhat elő – szögezte le.

Ezért minden nemzetközi fórumot igénybe vettek, hogy ne folytatódhasson ez az esemény – tette hozzá. A Kisebbségi Jogvédő Intézet bizonyítottnak látja, hogy Romániában rendszerszintű jogsértést szenvednek nemzeti hovatartozás alapján azok a román állampolgárok, akik magyarnak vallják magukat. A többi közt erre utal a restitúciós törvénnyel kapcsolatos súlyos diszkriminációsorozat – fejtette ki Csóti György.

A teljes tartalom ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.