Az MSZP-s Szabad Sajtó Alapítvány és Pecina másfél milliárdos üzlete

Noha az MSZP, illetve a párt holdudvara évtizedes üzleti kapcsolatban állt Heinrich Pecinával, a szocialisták európai parlamenti képviselője az osztrák üzletember fideszes kötődését vizsgáltatná a bécsi hatóságokkal.

Magyar Nemzet
2019. 05. 22. 5:50
null
Ujhelyinek (jobbra) saját magukat kellene vizsgáltatnia Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák hatóságokhoz fordul – jelentette be hétfőn – Ujhelyi István, a szocia­listák európai parlamenti képviselője, mert szerinte a Heinz-Christian Strache, Ausztria volt alkancellárjának lejáratására készült rejtett kamerás felvétel valamiféle bűnös kapcsolatot sejtet a magyar kormánypártok és Heinrich Pecina bécsi üzletember, a Media­works volt tulajdonosa között.

Az MSZP-s politikus azonban megfeledkezett arról, hogy Pecina több évtizede kapcsolatban áll a balliberális körökkel.

A Népszabadság kisebbségi tulajdonát képező részesedést például 2015-ben éppen az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány adta el az osztrák üzletembernek, vagyis maguk a szocia­listák üzleteltek Pecinával. Akkor Tóbiás József vezette a pártot, az MSZP elnökségének pedig Gőgös Zoltán elnökhelyettes mellett maga Ujhelyi István is tagja volt.

Az ügyletről akkor az alapítvány elnöke és több cikluson át a szocialista párt országgyűlési képviselője, Kránitz László nyilatkozott a sajtóban. Az eladás okait firtató kérdésre elmondta: egy évek óta tartó folyamat végéről van szó, ami összefügg azzal, hogy a lap folyamatosan veszteséges volt, amit a Szabad Sajtó Alapítvány nem tudott finanszírozni. A politikus a vételár összegét nem volt hajlandó elárulni. A Magyar Nemzet úgy tudja, az MSZP mintegy másfél milliárd forintot kaszált az adásvételen.

Ami Heinrich Pecina további balliberális kapcsolatait illeti, az offshore-ügyleteket leleplező úgynevezett Panama-iratokból 2016-ban az is kiderült, hogy 2002 és 2010 között Pecina az MSZP-hez ezer szálon kötődő Erős Jánossal is üzleti kapcsolatban volt. Erős a K&H és a Magyar Fejlesztési Bank vezetőjeként kiváló viszonyban volt számos szocia­lista politikussal, köztük két volt miniszterelnökkel, Medgyessy Péterrel és Gyurcsány Ferenccel.

Ujhelyinek (jobbra) saját magukat kellene vizsgáltatnia
Fotó: Havran Zoltán

A Panama-iratok szerint Heinrich Pecina egyik alapítványa, a Wintercastle eladott egy kisebb céget ötvenezer euróért Erős panamai bejegyzésű érdekeltségének. Ez a társaság, a Garuda Group 2009-ben aztán 5,4 millió eurós hitelt nyújtott a Pecina-féle VCC Financial vállalatnak úgy, hogy a könyvvizsgálók a tranzakcióra nem találtak objektív pénzügyi indokot. Az osztrák üzletember néhány hónappal később már nem a panamai cégnek, hanem Erős kérésére egy bécsi vagyonkezelőnek utalta vissza a pénzt. Az ügyészség pénzmosás gyanújával nyomozott, de nem talált bizonyítékot.

Pecina neve egyébként felbukkant a Mol ellen a Gyurcsány-kormány idején intézett támadásban is. Emlékezetes: az osztrák OMV-n keresztül orosz kézre játszották a magyar olajcég 25 százalékát. Ekkor állítólag 5,6 millió darab olajpapír fordult meg az osztrák üzletember kezén. Mint ismert, a nemzetstratégiai fontosságú részvénycsomagot később az Orbán-kormány idején sikerült csak visszavásárolni az orosz Szurgutnyeftyegaztól.

Gyanús ügyek

876 ezer eurót, akkori értékén körülbelül 220 millió forintot fizetett ki a szegedi kézilabdaklub 2008-ban és 2009-ben tizenegy délszláv és román játékosnak a magyar adóhatóságot megkerülve, három hazai és egy Seychelles-szigeteki offshore céget felhasználva, miközben az ügylet adócsaló résztvevői is szépen kerestek – tudta meg a PestiSrácok.hu. A Pick Szeged társadalmi elnöke akkoriban Ujhelyi István, a szocialisták manapság korrupcióellenes szólamokkal politizáló európai parlamenti képviselője volt. Az ügyletben részt vevő cégeket a következő években felszámolták, ahogyan az akkori tulajdonos Szeviép Zrt.-t is, amely – mintismert – 443 alvállalkozót tett tönkre tízmilliárd forintnál is több adósságot halmozva fel. Akkoriban a Botka László (MSZP) által vezetett szegedi önkormányzat 118 millió forint közpénzzel támogatta a kézilabdaklubot. A PestiSrácok.hu informá­ciói szerint a Szeviép 2009-es tulajdonosi működése során a Diósgyőr FC-ből is ugyanígy szivattyúzták ki a pénzt, és ugyanezzel a módszerrel fizették feketén a külföldi játékosokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.