Biztonsági kockázatot jelent Demeter Márta

Az ellenzéki országgyűlési képviselő az Alkotmányvédelmi Hivatal minősítését támadva vitte bíróság elé Pintér Sándor belügyminisztert, ám elvesztette a közigazgatási pert. Demeter Márta nem felel meg a biztonsági követelményeknek, így nem lehet a honvédelmi bizottság tagja.

2020. 02. 11. 8:48
null
Titkos adatokat hozott nyilvánosságra és valótlanságokat állított a baloldali politikus Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvesztette a nemzetbiztonsági kockázatot megállapító biztonsági szakvéleménnyel kapcsolatos közigazgatási jogvitáját a belügyminiszter ellen Demeter Márta országgyűlési képviselő – tudta meg a Magyar Nemzet. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította Demeter keresetét, egyben harmincezer forint kereseti illeték megfizetésére kötelezte. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Demeter Márta az LMP–Magyarország Zöldpárt országgyűlési képviselője, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának volt tagja. Az Országgyűlés elnöke, Kövér ­László 2019. február 6-án az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) felülvizsgálati eljárásban hozott biztonsági szakvéleményére hivatkozva, arról tájékoztatta a képviselő asszonyt, hogy „törvény által védett, nem nyilvános adat megőrzésével kapcsolatos, e védelem megsértését előidéző magatartása által nem felel meg az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjával szemben támasztott biztonsági követelményeknek”. Demeter bizottsági tagságát a biztonsági szakvélemény alapján szüntették meg. Az ellenzéki politikus a biztonsági szakvéleményt támadta meg a bíróságon, sikertelenül.

Demeter Márta a biztonsági szakvéleménnyel szemben előterjesztett panaszában előadta, hogy az adott ügyben minősített adathoz nem fért hozzá, így minősített adat védelméhez fűződő érdeket nem is veszélyeztethetett. A belügyminiszter 2019. március 19-én a politikus panaszát elutasította azzal, hogy az AH Demeter Márta felülvizsgálati eljárását jogszerűen folytatta le, a biztonsági szakvéleményben foglalt valós tényeken alapuló kockázati tényező fennáll, amely alapján a képviselőnő nem felel meg a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső munkakör által megkívánt biztonsági követelményeknek. Demeter panasszal élt a döntés ellen az Ország­gyűlés nemzetbiztonsági bizottságánál, amely 2019. június 4-én a panaszt szintén elutasította. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mindezek ismeretében elutasította az ellenzéki országgyűlési képviselő keresetét.

Titkos adatokat hozott nyilvánosságra és valótlanságokat állított a baloldali politikus

Ismert, tavaly novemberben hivatali visszaélés miatt vádat emelt Demeter Márta ellen a Központi Nyomozó Főügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádirat szerint Demeter 2018. szeptemberben országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat közölt.

Az ügy vizsgálata során kiderült, hogy Demeter egy, a miniszterelnök vezetéknevével azonos nevű tiszt külhoni szolgálati helyéről honvédségi repülőn hazaszállított hozzátartozójáról állította azt, hogy a miniszterelnök családtagja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.