Czeglédy emberei tagadják a vádakat

Tagadták bűnösségüket a Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt. kedden meghallgatott vezető munkatársai a céghez kapcsolódó adócsaló bűnszervezet ügyében indított per előkészítő ülésén a Szegedi Törvényszéken.

Magyar Nemzet
2019. 06. 26. 8:24
null
A Human Operator volt vezetői adócsalásért felelhetnek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ismerték be a Human Operator Zrt. ügyében indított per előkészítő ülésén a Szegedi Törvényszéken a cég munkatársai, hogy bűncselekményt követtek el. Ismert, az MSZP, Gyurcsány Ferenc és az Altus jogi képviseletét is ellátó Czeglédy Csaba, illetve húsz társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat februárban az ügyészség. A vádirat szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek, ugyanakkor ­Czeglédyt és két társát gazdasági csalás bűntettével is megvádolták korábban.

Az ügyben kitűzött előkészítő ülés második napján meghallgatott vádlottak egyike sem akart most vallomást tenni, de egy kivételével jelezték, hogy az előreláthatólag az év végén kezdődő tárgyaláson ezt majd megteszik. A védők közül többen is indítványozták, hogy a bíróság a tárgyaláson hallgassa meg tanúként a céget vezető Czeglédy Csabát, aki eljárásjogi okok miatt nincs a vádlottak között.

Emlékezetes, a politikus a DK európai parlamenti képviselőlistáján szerepelt, ezért mentelmi jog illette, ezt a Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta, ezért a bíróság megszüntette az ellene indult büntetőeljárást. A politikus – azért, mert később tanúként szerepelhet az ügyben – hallgatóként sem lehetett jelen a tárgyaláson, a bíróság folyosóján azonban nyomon követte az eljárást.

A Human Operator volt vezetői adócsalásért felelhetnek
Fotó: Teknős Miklós

Az ügyvédek több tanú – így a Human Operator Zrt.-vel partneri kapcsolatban álló cégek képviselői, valamint munkát vállaló diákok – meghallgatására is indítványt tettek. Kezdeményezték a nyomozás alatt eljáró könyvszakértő és írásszakértő megidézését is. Ez utóbbinak a bíróság helyt adott, a tanúk többségének meghallgatásáról azonban később határoznak.

A bíróság döntött arról, hogy elkülöníti egymástól a bűnösségüket tagadó, valamint az ügyészséggel egyezséget kötő vádlottak elleni eljárást, így utóbbiak ügyében jogerős ítéletet hirdethetnek. A bíróság ugyancsak dönthet annak a vádlottnak az ügyében, aki a hétfői ülésen jelezte: beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Az elkülönítést ellenezték a bűnösségüket tagadó vádlottak ügyvédei, emellett azzal érveltek, hogy az ügy összetettsége és a bűnszervezet vádja miatt a törvényszék csak egységesen bírálhatja el a történteket. – Az egyezségek megkötése semmilyen jelentőséggel nem bír a beismerő vallomást nem tevő vádlottak ügyében, mivel az ügyészséggel megállapodó terheltek csak saját bűnösségük kérdésében nyilatkoznak, a tárgyaláson pedig tanúként igazmondási kötelezettség vonatkozik rájuk – fejtette ki Tóth Tibor tanácsvezető bíró a védők érveire reagálva.

Az ülés ma az egyezséget kötő vádlottak meghallgatásával folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.