A karanténban lévő irániak székeket dobáltak ki a kórteremből

A Szent László Kórházban megfigyelés alatt lévő iráni állampolgárok egy része továbbra sem hajlandó magát alávetni azoknak a rendszabályoknak, amelyet egy ilyen egészségügyi megfigyelés alatt be kell tartani.

Magyar Nemzet Online
Forrás: MTI2020. 03. 09. 14:16
LAKATOS Tibor; Szlvik Jnos;
Budapest, 2020. március 4. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetõje (b) és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezetõ fõorvosa rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertõzött, egyelõre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője elmondta, hogy a koronavírustól megfertőződött két új beteget, köztük egy magyar állampolgárt regisztráltak a rendszerben. Egész Közép-Európában emelkedik a betegek száma: Ausztriában 112, Csehországban 31, Horvátországban 12, Romániában 15, Szlovéniában 16, Lengyelországban 11, Szerbiában és Ukrajnában egy-egy fertőzöttet tartanak nyilván. A fertőzöttek száma 110 290, 62 097 fő beteg gyógyult fel és 3840 ember hunyt el a betegségben.

Az ezredes elmondta, a továbbiakban az észak-olaszországi repülőterekről sem a budapesti, sem pedig a debreceni nemzetközi repülőtér nem fogad repülőgépjáratokat.

Ezek az intézkedések ma 0 órától, illetve Treviso repülőtér vonatkozásában ma 12.00-kor léptek életbe. Továbbra is folytatják a repülőtereken az ellenőrzést. Az ellenőrzések megkezdése után 6598 személyt ellenőriztek a közúti határátkelőhely. A zöld számokra eddig 4105 telefonhívás érkezett a működés megkezdése óta, ebből a mai napon 155 db hívás és 1669 levél érkezett be – mondta Lakatos Tibor.

Továbbra is kérik, hogy a konkrét megbetegedésekkel telefonon a háziorvosokat keressék azok a személyek, akik úgy érzik, hogy megbetegedtek és orvosi ellátásra szorulnak.

Lakatos Tibor ismertette: az egyetemisták éjszaka és nap közben is „nem megengedhető magatartást tanúsítottak”, megpróbálták kijátszani a karantén szabályait. Jelenleg is rendőrök jelenlétével tartják fenn a biztonságos elkülönítést a Szent László-kórházban – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, hogy a két iráni diák nem működött együtt az egészségügyi személyzettel és székeket dobált ki a kórteremből.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) úgy döntött, hogy az iráni állampolgároknak kiadott, de még fel nem használt vízummal sem lehet beutazni Magyarországra – jelentette be az operatív törzs vezetője.

Az ezredes az Operatív Törzs intézkedési közül kiemelte, hogy a különböző rendezvényekkel, így különösen a március tizenötödikei rendezvényekkel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma készíti el azt a javaslatcsomagot, amelyet várhatóan a kedden fog az operatív törzs megtárgyalni, és ezt követően fogja megtenni a szükséges ajánlásokat.

Szeretném tájékoztatni Önöket arról, hogy a védekezéshez szükséges erőforrások és anyagi eszközök rendelkezésre állnak. Ismételten szeretném felhívni arra figyelmet, hogy a járványügyi szabályok be nem tartása bűncselekménynek minősül – jelentette ki a törzs vezetője.

Magyarország a múlt héten felfüggesztette az egyik érintett iráni állampolgár vonatkozásában a vízum kiadását, ezt a mai napon azzal egészítette ki az Operatív Törzs, hogy a kiadott, de még fel nem használt vízummal rendelkező iráni állampolgárok nem utazhatnak be az országba.

Az elmúlt két napban sajnálatos események történtek a Szent László Kórházban létrehozott karantén alatt állók, illetőleg oda beszállított külföldiekkel kapcsolatosan.

Azok a külföldiek, akik a közegészségügyi hatóság rendelkezéseinek nem tesznek eleget nemcsak, hogy bűncselekményt követnek el, hanem idegenrendészeti úton el lehet őket távolítani az ország területéről.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, hogy a két új fertőzött közül az egyik egy iráni diák, a másik pedig egy intenzív osztályon ápolt betegnek a felesége. Az intenzív osztályon ápolt életveszélyes helyzetben lévő beteg kivételével valamennyien jól vannak, a Debrecenben ápolt beteget is felszállítják Budapestre a Szent László kórházban lévő centrumba – közölte.

Amennyiben még több koronavírus fertőzött beteg lenne, akkor el tudjuk őket helyezni – jelentette ki.

A főorvos elmondta, vannak olyan információi, hogy a jövőben magánellátás keretében is el lehet végeztetni a koronavírus-laborvizsgálatot, azonban – mint mondta – a megerősítő, hivatalosnak számító tesztet azonban kizárólag a Nemzeti Népegészségügyi Központ akkreditált laboratóriumában végzik.

Újságíró kérdésre a főorvos megerősítette, hogy az egyik iráni állampolgárral valóban a közösségi médián keresztül vették fel a kapcsolatot, mivel nem találták meg azon a címen, amit a hatóságoknak tartózkodási helyként bejelentett, nem volt hozzá kapcsolati személy, aki elérhette volna őt, és nem rendelkeztek sem e-mail címmel, sem telefonszámmal, amin el tudták volna érni. Én az gondolom, hogy az egészséges emberek védelme érdekében, a fertőzés megelőzése céljából minden szükséges eszköz megengedhető, ami törvényes és nem tiltott – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.