Egy magyar sem halt meg koronavírus fertőzés miatt az elmúlt napon

Magyarország és az egészségügyi rendszer a koronavírus járvány idején próba elé került, ahol mindenki megmutathatta a benne rejlő készségeket és képességeket – fogalmazott Kásler Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője szerint a kormány az intézkedéseket időben és pontosan hozta meg, a magyar társadalom pedig felismerte a veszélyt, és fegyelmezetten reagált a kihívásokra. Müller Cecília országos tiszti főorvos bejelentette, a legfrissebb járványügyi adatok szerint egy magyar sem halt meg koronavírus fertőzés miatt az elmúlt napon.

Szilágyi Anna
2020. 06. 19. 11:31
null
Budapest, 2020. április 21. A kormany.hu által közreadott képen koronavírussal fertõzött, lélegeztetõgépre kötött beteget lát el egy védõfelszerelést viselõ orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 21-én. MTI/kormany.hu/Árvai Károly Fotó: MTI/KORMANY.HU/ÁRVAI KÁROLY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt 24 órában nem hunyt el egy honfitársunk sem koronavírus fertőzésben – jelentette be az országos tisztifőorvos a témában tartott sajtótájékoztatón. Müller Cecília beszámolt róla, két új fertőzöttet regisztráltak pénteken. – A járványügyi helyzet továbbra is kedvező – fogalmazott.

A tisztifőorvos kiemelte, mivel jelenleg még nem áll rendelkezésre védőoltás, továbbra is rendkívüli fontosak a járványügyi intézkedések és a folyamatos éberség, amit fenn kell tartanunk. Továbbra is elkülönítik az igazolt fertőzötteket és működnek azok a laboratóriumok, ahol tesztelik a gyanús mintákat.

Elhangzott: már használhatók a 15 négyzetméternél kisebb beltéri medencék, szaunák, gőzfürdők is, de fontos a biztonságos visszaállítás, a nyitás előtti fertőtlenítés. Feloldották a látogatási tilalmat a kórházakban és most már a szociális intézmények elhagyására is lehetőség van. A koronavírus fertőzötteket ellátó osztályok természetesen továbbra sem látogathatók.

Müller Cecília kitért arra is, fontos, hogy a járvány alatt megtanult higiénés szabályokat észben tartsuk, folytassuk a jövőben is. Erre az intézményekben is hívják fel a figyelmet kihelyezett táblákkal – kérte, hozzátéve: fertőtlenítő takarítást minden közösségi helyen végezni kell.

– Továbbra is telefonon jelentkezzenek be az orvoshoz, így elkerülhető a zsúfoltság a rendelők váróiban. A kórházakban és a szociális intézményekben, valamint a tömegközlekedési eszközökön és a boltikban is maszkot kell viselni – figyelmeztetett a tisztifőorvos.

Emlékeztetett, az idősek vásárlási idősávja megszűnt, de maszkban lehet csak bemenni az üzletekbe, kivéve a hat éven aluli gyerekek esetén.

– Ötszáz főig lehet már rendezvényeket tartani zárt térben is, így korlátlanul látogathatók a mozik, színházak, ám nagy fesztiválokat nem szervezhetnek – mondta.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, nagyon sok tapasztalatot szereztünk a járvány első hulláma alatt. – A magyar társadalom felismerte a veszélyt és fegyelmezetten reagált a kihívásokra, követte az utasításokat – tette hozzá. Magyarország elkerülte a nyugat-európai országok sorsát, például azt, hogy az egészségügyi rendszer összeomoljon a járvány miatt, vagy tömeges halálozások legyenek.

– Ha a kormány nem hozta volna meg a járványügyi intézkedéseit március 16-án, akkor könnyen Olaszország sorsára juthattunk volna – emlékeztetett. Mint mondta, a kultúra szereplői is rendkívül fegyelmezetten reagáltak. Jól vizsgázott a magyar közegészségügyi és járványügyi rendszer is, felhasználtak a több évszázados tapasztalatokat.

– A kormány intézkedései időben érkeztek és pontosak voltak – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: a vírus természetének, struktúrájának feltárása alapján sikerült helyes következtetéseket levonni.

Kásler Miklós hangsúlyozta, Magyarország és az egészségügyi rendszer próba elé került, ahol mindenki megmutathatta a benne rejlő készségeket és képességeket. Kiemelte: az itthoni halálozási adatok kedvezőbbek idén, mint az elmúlt évek alatt, a járvány alatt elvesztett állampolgárok száma arányaiban tizenötöd része a nyugat-európai országokénak. – Nemzeti egység alakult ki a koronavírus elleni küzdelemben – összegezte a miniszter, külön köszönetet mondva Müller Cecíliának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.