Európában elsőként hazánk alkalmazhatja a bamlanivimabot

Szerdán érkezik Magyarországra az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya.

Veres László István
Forrás: Facebook/Kásler Miklós2021. 01. 26. 16:15
null
Debrecen, 2020. október 15. Egészségügyi dolgozó egy a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szerrel kezelt beteg mellett a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdõdött klinikai vizsgálatban. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar infektológusok folyamatosan vizsgálják a Covid–19-fertőzés terápiájába beépíthető új gyógyszereket. Ennek eredményeként Európában elsőként engedélyeztük az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által előállított készítményt, a bamlanivimabot – jelentette be közösségi oldalán Kásler Miklós. Üzenetében az emberi erőforrások minisztere elmondta: kezdeményezésére

az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2020. december 12-én engedélyezte a készítmény veszélyhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, és a legújabb vizsgálatok szerint ez a gyógyszer az új típusú koronavírus angliai mutációja ellen is hatékony.

– A bamlanivimab egy Covid–19-fertőzésből 2020-ban felgyógyult beteg vérplazmájából molekuláris technikával készült monoklonális antitest. Lényegében passzív immunizációról van szó, hiszen az ellenanyagokat bejuttatjuk a fertőzés kezdeti állapotában lévő, fertőzött betegekbe. A szer egyelőre nem törzskönyvezett, de veszélyhelyzeti alkalmazási engedélye van – ismertette a tárcavezető. A gyógyszer beszerzésével kapcsolatban kiemelte: a megkötött nemzetközi szerződés szerint három ütemben, összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra: január 27-én 2400, február második felében 2800, március második felében pedig több mint ezer dózishoz juthatunk.

– A gyógyszerért nagy nemzetközi verseny alakult ki. Ebben a versenyben a magyar kormány szerződött először, az OGYÉI vizsgálatai alig egy hónappal az amerikai jóváhagyást követően megtörténtek – mutatott rá a miniszter.

Kásler Miklós kitért arra is, hogy az első háromszáz dózist a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában vezető szerepet játszó két országos gyógyintézetben, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai intézetében és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, utána pedig a többi nagy magyar kórházban alkalmazzák. – A gyógyszer csak szakmailag ellenőrzött, felügyelt körülmények között adható be, alkalmazásához klinikai vizsgálatra nincsen szükség, mert az már megtörtént – hangsúlyozta. A bamlanivimab alkalmazásával kapcsolatban úgy fogalmazott:

a még nem kórházban tartózkodó, ambuláns ellátást igénylő, enyhe és középsúlyos, de a klinikai progresszió magas kockázatával járó betegeknél lehet alkalmazni, infúzió formájában.

Hozzátette: az antitest alapú készítmény 70-75 százalékkal csökkenti a súlyosabb szövődmények kialakulását, így a betegek háromnegyedének állapota nem súlyosbodik, és kórházi felvétel sem szükséges. – Ezáltal jelentősen csökkenhet a kórházakra és az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás is – zárta üzenetét a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.