Galgóczi Ágnes: A javuló adatok még nem jelentik a járvány végét

Egyre kedvezőbb adatok látnak napvilágot a járvánnyal kapcsolatban, de ez még nem jelenti azt, hogy a koronavírust legyőztük volna, ezért be kell tartani a védelmi rendelkezéseket. Emellett fontos, hogy aki teheti, oltassa be magát. Ehhez kapcsolódóan jövő héttől megkezdődik a péntekig regisztrált 16–18 év közöttiek oltása is – közölte Galgóczi Ágnes ma a közmédiában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 09. 15:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hangsúlyozta: – a világban még zajlik a járvány, vannak országok, amelyek épp súlyos járványhullámban vannak, de Magyarországon a védekezésnek, a járványügyi intézkedéseknek és az oltási programnak köszönhetően „most már egy kicsit lazíthatunk.

A szakértő hozzátette:

– már több mint 4 millió 288 ezren kapták meg az első oltásokat, több mint kétmillióan a másodikat is, emellett megkezdődött az oltás az egydózisú Janssen-oltóanyaggal.

A tervezettnek megfelelően a következő héten sor kerül a regisztrált 16–18 évesek oltására, akik péntekig regisztrálhattak. Hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak majd maguknak időpontot az oltópontokra. Továbbá elhangzott, hogy aki most nem regisztrált, annak a későbbiekben is lesz lehetősége a védőoltás igénybevételére. Elértük, hogy mindenki szabadon választhat magának időpontot és helyszínt a védőoltás felvételére – jelentette ki a szakértő.

A kínai oltóanyag kapcsán az osztályvezető emlékeztetett:

– a WHO a héten jóváhagyta a Sinopharm-vakcina veszélyhelyzeti alkalmazását, és ajánlja a 18 éven felülieknek.

A járvány megfékezésével kapcsolatban Galgóczi Ágnes hangsúlyozta: – ahhoz, hogy fenntartható legyen a kedvező védőoltási helyzet, és ne alakuljon ki újabb járványhullám, fontos, hogy minél több embert beoltsanak.

A vakcina egyrészt egyéni védelmet nyújt, megóv a súlyos fertőzéstől, a kórházba kerüléstől, esetlegesen a haláltól, de közösségi védelmet is nyújt, amely megakadályozza a vírus terjedését a közösségben. Ezért azt kérte, aki még nem regisztrált, tegye meg, és a regisztráció után két-három nappal már akár időpontot is foglalhat a védőoltásra.

Továbbra is fontos, hogy aki teheti, az jelentkezzen az oltásra
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az osztályvezető kitért arra, hogy még egy darabig szükséges fenntartani a maszkviselési kötelezettséget. A járványügyi helyzet javulásától függően döntenek a távolságtartás, a maszkviselés és a rendezvénytartás szabályainak változtatásáról.

Azzal kapcsolatban, hogy holnaptól az általános iskolák felső tagozatára, valamint a középiskolákba járók is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, hangsúlyozta:

– fontos, hogy közülük aki megteheti, vegye fel a védőoltást. A vakcina nem fejti ki azonnal a hatását, de a maszkviseléssel, a higiénés szabályok betartásával és a távolságtartással megakadályozható a fertőzés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.