Így lett választásból szavazás

Nem volt hiábavaló az MSZP pártvezetésének trükközése az elmúlt hetekben: bolsevík módszerekkel végül elérték, hogy Mesterházy Attila visszalépjen.

2020. 09. 18. 7:55
null
MSZP tüntetés az párt villányi úti központja előtt Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus közepén vált biztossá, hogy Mesterházy Attila is elindul a Magyar Szocialista Párt társelnöki posztjáért, a szocialisták szeptember 19-én tartandó tisztújító kongresszusán. A Tóth Bertalannal, az MSZP jelenlegi elnökével elégedetlen megyei vezetők többsége ugyanis azt szerette volna, ha az egykori pártelnök is indulna a megméretésen. Az eleve vitatott körülmények között előkészített társelnöki posztért Tóth Bertalan, illetve Kunhalmi Ágnes választmányi elnök közösen jelentette be indulását.

MSZP elleni tüntetés 2010-ben, a vesztes országgyűlési választást követően
Fotó: Új Dunántúli Napló/Laufer László

Mesterházy indulása azt követően kavart nagy port, miután a Republikon Intézet felméréséből kiderült, a korábbi elnök nemcsak a megyei vezetők, hanem a választók körében is nagyságrenddel ismertebb és népszerűbb politikus Tóth Bertalannál, akinek elnöksége alatt történelmi mélységbe süllyedt az MSZP támogatottsága.

A felmérések eredményét a pártvezetés sem hagyta szó nélkül: válaszul feloszlatta az MSZP Pest megyei szervezetét, jelentősen csökkentve ezáltal Mesterházy esélyeit, ugyanis a feloszlatott szervezet tagjainak jelentős része az MSZP korábbi pártelnökét támogatta volna a tisztújításon. Fekete Zoltán, a Pest megyei szervezet elnöke kijelentette: Tóthék nem hibáztak, hanem lábbal tiporták az alapszabályt.

Ezt követően a pártvezetés újabb trükköt vetett be Mesterházy Attila ellen: először bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt online tisztújítást tartanak, amelynek titkossága – Mesterházy szerint – igencsak kérdéses, ezért végül a szeptember 9-én lezárult jelölési folyamat után egy nappal közölte a jelölőbizottság, hogy a társelnökjelölteknek zárt listával kell indulniuk a kongresszuson, azaz előre közölniük kell, hogy megválasztásuk esetén a jelölőbizottság által jóváhagyott jelöltek közül kikkel kívánnak együtt dolgozni.

Mesterházy, bár nem vonta vissza a pályázatát, végül úgy döntött, hogy mégsem méreti meg magát a szocialisták hétvégi tisztújító kongresszusán. Szerinte az állandóan változó feltételekkel szemben csak úgy tud tiltakozni, ha nem indul. Összegezve a történteket elmondta: szándékosan akarták ellehetetleníteni az indulását, az MSZP-ben most pedig az a helyzet, hogy Tóth Bertalan versenyez Tóth Bertalannal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.