Jogerősen elítélték Márki-Zay Pétert

A miniszterelnök-jelöltet egy korábbi ügyében kiszabott próbaideje alatt marasztalta el újra a bíróság rágalmazásért, 300 ezer forintot kell fizetnie.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 24. 14:33
null
Márki-Zay Péter országos összefogást sürgetett Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszázezer forint pénzbírságra ítélte Márki-Zay Pétert a Szegedi Törvényszék. Hódmezővásárhely polgármesterét és egyben a baloldal egyik miniszterelnök-jelöltjét

nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság,

amiért 2019. július 25-én a becsület megsértésére alkalmas bejegyzést tett közzé Juhász Tünde kormánymegbízottról és Holubán Csilla járási hivatali vezetőről a Facebook-oldalán. A törvényszék jelenlegi döntése enyhítést jelentett a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjének, akit első fokon még 500 ezer forintra büntettek volna.

 

Márki-Zay Péter a bíróság által kiszabott próbaidő alatt követett el rágalmazást
Fotó: MTI/Újvári Sándor

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott az ítélettel kapcsolatban, hogy politikai támadás áldozata lett. A polgármestert a közösségi médiás bejegyzése előtt azzal gyanúsították a nyilvánosság előtt, hogy mérgező olasz szemetet hozott be Hódmezővásárhelyre. Állítása szerint ő ezzel kapcsolatban írt egy ironikus posztot, amely szerinte nem volt félreérthető, hanem három egymást kizáró, hipotetikus lehetőséget vetett föl.

Juhász Tünde kifejtette: noha a külföldről Hódmezővásárhelyre szállított szemét ügyében sem a megyei, sem a járási kormányhivatalnak nem volt hatásköre, Márki-Zay Péter politikai iszapbirkózásba húzta bele azzal, hogy ennek ellenkezőjét állította.

Juhász Tünde szerint a politikus megsértette szakmai presztízsében, és köztörvényes bűncselekménnyel hozta összefüggésbe. A kormánymegbízott sértőnek találta a bejegyzést követő, őt becsmérlő „kommentcunamit” is.

Az ügy kapcsán emlékeztettek: Márki-Zay Pétert korábban egy hódmezővásárhelyi iskolaigazgató által indított büntetőügyben egy év próbaidőre bocsátotta a törvényszék, mivel azonban ennek ideje alatt marasztalta el újra a bíróság, halmazati büntetést szabtak ki vele szemben.

Mint lapunk is megírta, az igazgató azért kezdeményezett büntetőeljárást, mert Márki-Zay Péter közösségi oldalán és egy helyi lapban azt állította róla, hogy egy kollégáját „politikai okból súlyosan megalázta és megfenyegette”.

Azonban a bíróság tanúk – köztük az érintett pedagógus – meghallgatása alapján azt állapította meg, hogy semmiféle bizonyíték nem igazolta a politikus állításait, amelyek azonban alkalmasak voltak az iskolaigazgató megítélésének kedvezőtlen befolyásolására.

A baloldali politikus korábban a nyilvánosság előtt bírókat is kikezdett: így Lakatos Pétert, a Szegedi Törvényszék bíróját is célba vette, illetve később Nánási Illést, a Szegedi Járásbíróság bíróját is támadta közösségi oldalán. Az utóbbi alkalommal a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke lejárató kijelentéseket tett a Szeviép-ügyben és a K’Art-ügyben, bűncselekmény elkövetésével hozta összefüggésbe Lázár János országgyűlési képviselőt. A bíróság ezért négyszázezer forint pénzbüntetésre ítélte a politikust, akinek ekkor már ez volt a második olyan büntetőügye, amelyben rágalmazás miatt marasztalták el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.