Karácsony Gergely magára hagyta a fertőzött idős otthont

Két budapesti idős otthonban is vannak már koronavírus-fertőzöttek, egyiknek a Fővárosi Önkormányzat, a másiknak a terézvárosi a fenntartója. Mindkét idős otthon lakói között van már halálos áldozat is. Az Origo értesülései szerint ennek ellenére a leginkább érintett Pesti úti Idősek Otthonában a Fővárosi Önkormányzattól senki nem volt kint, meg sem nézték miben segíthetnek. Karácsony Gergely főpolgármester még telefonon sem érdeklődött, mit tehetne az önkormányzat. Az országos tisztfőorvos keddi sajtótájékoztatóján ismét nyomatékosan felhívta az idős otthonok fenntartóinak figyelmét a felelősségre, és újabb intézkedések végrehajtására utasította az önkormányzatokat és az idős otthonok vezetőit.

Forrás: origo.hu2020. 04. 08. 7:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komolyan veszélyeztetett a főváros legnagyobb idős otthona. A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő 17. kerületi Pesti Úti Idősek Otthonában április 1-én részleges karantént, másnaptól teljes karantént rendelt el a járványügyi hatóság (a kormányhivatal). Az Operatív Törzs keddi bejelentése szerint eddig 65 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, ebből 52 gondozott és 13 dolgozó. Közülük 15 idős gondozott került kórházba. Ebben az idősek otthonában 525 idős ember él és 196-an dolgoznak ápolóként vagy a kisegítő személyzet tagjaként (összesen tehát 721-en) – írja az origo.hu.

Információink szerint a járványügyi hatóság az idős otthon minden lakójánál és a dolgozóknál is elrendelte a mintavételt, amelynek eredménye a következő napokban lesz meg, továbbá szájmaszkokat és fertőtlenítőszereket szállított ki az idős otthonba, mert a fenntartó Fővárosi Önkormányzat nem gondoskodott róla.

Sőt, úgy tudjuk, a Fővárosi Önkormányzattól személyesen senki nem volt kint az idős otthonban megnézni, mi zajlik ott vagy hogyan tudna segíteni.

Karácsony Gergely főpolgármester sem csinált semmit, annak ellenére sem, hogy a súlyos helyzetről szóló Mandiner- és Origo-cikkek után dühödten szidta az újságírókat. A főpolgármester-helyettesek közül a DK-s Gy. Németh Erzsébethez tartozik a terület , vele az intézményvezető az Origo értesülései szerint egyszer tudott beszélni. Akkor kesztyűt és elhanyagolható mennyiségű maszkot kaptak. Azóta az intézményvezető a főjegyzőt tájékoztatja telefonon, de semmilyen intézkedés nem történik.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az intézmény főállású belgyógyásza és háziorvosa felmondott, egyszerűen nem hajlandó elvégezni a munkáját, nem teszi be a lábát az otthonba.

A kormányhivatalnak határozatban kellett kötelezni a háziorvost a munkavégzésre.

A Terézvárosi Önkormányzat által fenntartott Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában is megjelent a koronavírus. Itt 114 gondozott és 29 dolgozó van. Eddig innen öt idős beteget szállítottak kórházba, mindannyiuknál laboratórium igazolta a fertőzést. Három dolgozó otthoni karanténban van, mert jelentkeztek náluk a tünetek. A fertőzött idősek szobatársai saját szobájukban vannak elkülönítve.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt időszakban többször is beszélt az idős otthonok fenntartóinak és vezetőinek felelősségéről. Az idős otthonok kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban, egyrészt, mert sokan vannak egy helyen, másrészt, mert lakóik idős, gyakran krónikus beteg emberek, akikre a vírus különösen veszélyes.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatják.

Kiderült: A Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona is fővárosi fenntartású

Bár az Origo eredeti cikkében az szerepelt, hogy a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona terézvárosi, tehát kerületi fenntartású, időközben kiderült, hogy azt is a fővárosi önkormányzat tartja fent.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.