Kukásautónak álcázott járműben bújtak meg a migránsok

Szemétszállítónak álcázott teherautóban csempészték a migránsokat azok a lengyel bűnözők, akik a minap buktak le Tolna megyében. A nemzetközi maffia kénytelen folyamatosan újítani, mivel a magyar nyomozók sorra elfogják a csempészeiket.

2021. 04. 13. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a migránsnyomás a magyar zöldhatáron, ahol jó részüket a műszaki határzár visszatartja, ám azok sem mehetnek biztosra, akik átjutnak. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illegális migráció elleni osztályát is irányító Boross Zoltán rendőr ezredes kollégái sorra buktatják le az országon belül a határon átjutott embercsempészeket. A sikeres magyar fellépés folyamatos megújulást követel meg az embercsempész maffiától.

Komoly emberhiány támadt a maffia soraiban elsősorban gépkocsivezetőből, illetve az úgynevezett előfutókat adó bűnözőkből, így toborozniuk kell.

A szállítók pótlása azonban nem is olyan egyszerű, még az embercsempész szervezetek számára sem. Hiszen újabb és újabb szállítókat kell találniuk, akik más harmadik országból vagy valamelyik európai államból fognak idejönni. A szállítókat sok esetben a TikTokon vagy a Facebookon toborozzák. (Emlékeztetőül: a titkosszolgálatok szakemberei a TikTokon, a Facebookon, az Instagramon is ott vannak már, elsősorban a szervezett bűnözőket keresve.) Az embercsempész maffiák „HR-esei” önéletrajzot kérnek, és alkalmassági vizsga is van. A gátlástalanság teteje, hogy a csempészek nyíltan hirdetik szolgáltatásaikat a közösségi oldalakon.

A humán terület mellett a módszereken is változtatásra kényszerül a maffia. Ritkább a repülőgépes utaztatás, az illegális bevándorlókat általában vízen vagy szárazföldön juttatják Magyarországra. A szerencsésebbek luxusautókban, mások furgonokban, átalakított kamionokban, üzemanyagtartályokban vagy épp egy traktor vontatta pótkocsin jutnak a délitől az osztrák határig. Ez utóbbira is volt már példa: március 24-én ugyanis Pápadereske közelében egy traktor szenvedett balesetet, miután egy őt előző kamionnal érintőlegesen ütközött. A pótkocsit átépítették, sátorszerű búvóhelyet alakítottak ki szögvasból és lemezből a raktérbe, amire aztán szalmát öntöttek. A migránsok a pótkocsi hosszanti oldalán lévő ajtón bújtak be a rejtekhelyre, az ajtót aztán rájuk zárták.

Szombaton szintén egy átépített járművel buktak meg a csempészek. A rendőrök az NNI jelzésére Dunaföldvár belterületén ellenőriztek egy magyar rendszámú teherautót, ami egyébként szemetet szállított. A járművet egy lengyel állampolgárságú férfi vezette, aki a teherautó rakterében kialakított rejtekhelyen öt illegális bevándorlót szállított, akik szír állampolgárnak vallották magukat. A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták. Információ alapján Dunaföldvár belterületén az egyenruhások elkapták a lengyel sofőr társát, egy szintén lengyel állampolgárt, aki a gyanú szerint előfutóként segítette az embercsempész tevékenységét. A negyven- és a húszéves lengyel állampolgárok embercsempészés miatt akár nyolc évet is kaphatnak.

A maffia újító kedve szinte határtalan. Arról a Magyar Nemzet korábban már írt, hogy a zöldhatárt őrző infrakamerák ellen úgy védekeznek, hogy alufóliába burkolják a migránsokat, így a hőkamera nem látja őket. A csempészéshez használt járművek pedig széles skálán mozognak. Személyautót már alig használnak, akkor is leginkább előfutó autónak. Furgontól traktor vontatta pótkocsin át átépített teherautóig gyakorlatilag minden szóba jöhet. Mint azt lapunknak egy nyomozó megfogalmazta: csak trágyaszippantó kocsit nem használtak még, de hamarosan annak is eljöhet az ideje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.