Lopott autókat is találtak a határainkat védő rendőrök

Valamivel csökkent az illegális bevándorlók száma az elmúlt heti adatokhoz képest a magyar határokon.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 04. 12. 20:45
ORFK migráció

Valamivel csökkent az illegális bevándorlók száma az elmúlt heti adatokhoz képest a magyar határokon.

Az idei év 14. hetének illegális migrációval kapcsolatos adatai valamivel csökkentek a húsvét hétvégéjén tapasztalt migrációs nyomás számaihoz képest. Az előző héten 1928 határsértéssel kapcsolatos jogsértésben intézkedtek a rendőrök, április 5–12. között viszont csak 1686 esetben került jegyzőkönyvekbe illegális bevándorláshoz köthető jelentés.

A Készenléti Rendőrség határvadászai és a Magyar Honvédség déli határainkat védő alakulatainak katonái az ideiglenes biztonsági határzár (IBH) zónájában 907 esetben akadályozták meg, hogy migránsok átjuthassanak a műszaki zár kerítésén, a határt védő fegyveresek visszafordították Szerbia felé a próbálkozókat. 736 illegális bevándorlónak sikerült bejutnia a zöldhatáron át, illetve a műszaki zár megkerülésével magyar területre, őket az államhatár közelében és a mélységi ellenőrző pontokon tartóztatták fel és fogták el a határrendészek. Kihallgatásuk után a jogsértőket kiutasították Magyarországról. Illegális bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények elkövetése miatt az elmúlt hét nap során 43 esetben indult büntetőeljárás, zömében embercsempészés, illetve az abban történő segítségnyújtás miatt.

2021 14. hetének illegális migrációval kapcsolatos adatai
Fotó: ORFK

A közúti határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítő rendőrök az elmúlt napokban több olyan, nagy értékű személygépkocsit is lefoglaltak, melyeket Európa nagyvárosiból loptak el és az autók szerepeltek az uniós nemzetközi bűnüldözési adatbázis, a schengeni információs rendszer, a SIS körözései között. Röszkén egy, a német hatóságok által keresett BMW akadt fenn a rostán, a bérelt luxusautót egy hete kellett volna visszavinni a kölcsönzőbe, a sofőr azzal védekezett, nem emlékezett arra, hogy lejárt a szerződése. A röszkei autópályán egy Golf vezetője is a magyar rendőröktől tudta meg, Ausztriában a rendőrök keresik az autóját. A férfi nemrég vásárolta a járművet, legalábbis erről szóló okmányokkal próbálta igazolni azt, hogy semmit nem tud az autó előéletéről. Csengersimánál egy Volkswagent akart Románia felé kicsempészni két férfi, a rendőrök a motorszám ellenőrzése során jöttek rá, hogy az autó lopott, a gyanúsítottakat a körözést elrendelő hatóság kérésére előállították.

A csengersimai határrendészek a gépkocsi gyári adatainak ellenőrzésekor jöttek rá, hogy a járművet körözik
Fotó: Police.hu

Ártándon nem egy autót, hanem annak sofőrjét keresték nemzetközi elfogatóparancs alapján. A 31 éves román férfi ellen két európai uniós tagállam rendőrsége is körözést rendelt el közokirat-hamisítás miatt, a magyar határrendészek az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Sirene Iroda utasítására kiadatási őrizetbe vették.

Magyar rendőrök vették őrizetbe a két, nemzetközi elfogatóparanccsal is bíró román hamisítót
Fotó: Police.hu

A magyar–szerb határ mellett a horvát és a román határszakaszon is több tucat illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök. Kölked térségében szír és libanoni illegális migránsok futottak bele a mélységi ellenőrzést végző rendőrök ellenőrző pontjába. A bűnügyi felderítés adatai szerint a magyar–román–szerb hármas határon megerősített magyar járőrszolgálat miatt a kerítést megkerülni akaró migránsok, illetve az őket kalauzoló embercsempészek inkább a 175 kilométeres műszaki zár nyugati végénél, a magyar–szerb–horvát hármas határnál próbálkoznak a határsértéssel. Hercegszántó közelében extrém nagyságú a migrációs nyomás. A déli határ Bács-Kiskun megyei szakaszán ráadásul van egy tíz kilométeres rész, ahol a magyar–szerb határt sem védi az IBH. A terepviszonyok és a természetvédelmi területnek számító részen élő erdei vadak mozgása miatt itt nem lehetett semmilyen műszaki akadályt kiépíteni. Itt van a hármas határ is, ezért ezt a szakaszt is nagyobb rendvédelmi erő átcsoportosításával ellenőrzik a határvadászok.

A magyar–szerb–horvát hármas határ megsértésével próbálkoznak legtöbbször az illegális bevándorlók
Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.