A magyarok jó kapcsolatot ápolnak édesapjukkal

A magyarok 72 százaléka megosztja örömét, boldogságát az apjával, majd minden második ember a bánatát is. Az apák napja közeledtével publikált kutatási eredmények szerint egyelőre nem egy jól ismert ünnep az apák napja, a válaszadók kevesebb mint egyharmada van tisztában azzal, hogy június harmadik vasárnapján az apákat ünnepeljük.

2021. 06. 18. 14:25
null
Az apák gondoskodásával az egész családi légkör meghittebbé, erősebbé válhat Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok közel kétharmada csaknem mindennap beszél az édesapjával – derül ki a Kopp Mária Intézet Népesedésért és Családokért (KINCS) friss kutatásából. Az ezer fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint azok, akiknek él az édesapjuk, jó kapcsolatot ápolnak;

a megkérdezettek 14 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta szorosabbá vált a kapcsolatuk.

A KINCS felméréséből az látszik, hogy Magyarországon még nem igazán ismert az apák napja – a 18 év feletti lakosság csupán 28 százaléka tudja, hogy mikor van ez az ünnep, és elsősorban a nők hallottak róla. Minden negyedik válaszadó köszönti fel az édesapját apák napja alkalmából.

– Az apák napja Amerikából ered, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük. Ilyenkor megemlékezünk az édesapák, nevelőapák, nagyapák és dédapák fontosságáról, hiszen az egészséges személyiségfejlődés szempontjából nemcsak az anyáknak, hanem az apáknak is kiemelkedő szerepük van a családban – magyarázza közleményében a KINCS.

Arra is kitérnek, hogy a kutatásban részt vevő válaszadók 37 százalékának él az édesapja, és elsősorban az ötvenévesnél idősebb válaszadóknak volt fontos, hogy tartsák a kapcsolatot az idős édesapjukkal, hiszen ők a veszélyeztetett korosztályba tartoznak.

– A gyermekek számát tekintve elmondható, hogy az egygyermekesek 11 százalékának javult a viszonya az apjával; a nagycsaládosaknál magasabb volt ez a szám, ott 28 százalék számolt be pozitív változásról

– hívja fel a figyelmet a KINCS.

A Kopp Mária Intézet kutatása megmutatta, hogy az apák nagyon fontos szerepet töltenek be a magyar emberek életében: 62 százalékuk naponta vagy majdnem mindennap beszél vele. Erről a nők (64 százalék) és férfiak (61 százalék) hasonló arányban nyilatkoztak. A korcsoportok szerint itt jelentősebb különbségek vannak: a 18–29 évesek beszélnek leggyakrabban édesapjukkal (69 százalék), míg az 50–65 év közöttieknél 48 százalékra csökkent ez az arány.

A megkérdezettek elsősorban az örömteli pillanatokat osztják meg édesapjukkal: 72 százalékuk mindig vagy gyakran elmondja neki, ha öröm éri.

Minden második magyar ember azt is megosztja édesapjával, ha bánatos. Itt is az látható, hogy elsősorban a fiatalok fordulnak az édesapjukhoz, ha szomorúak (53 százalék), az idősebbek kevésbé (28 százalék).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.