Már a Dunának is van mentőhajója

Sürgősségi mentőhajót avattak tegnap, amely a magyarországi Duna-szakasz első ilyen járműve. Az ünnepélyes vízre bocsátáskor elhangzott: áprilisban hangolják össze tevékenységüket az Országos Mentőszolgálattal, és május végén állítják munkába a speciális járművet.

Varga Attila
2019. 03. 29. 13:57
null
Remélhetően kevés munkája lesz a vízi járműnek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Duna budapesti szakaszán szolgáló, vízi mentésre alkalmas hajót bocsátottak a vízre tegnap a Marina-parti kikötőben. – A fővárosban jelentős a vízi turizmus, menetrend szerint járó hajók közlekednek, a szállodahajókon pedig évente több tízezer, főleg idős turista érkezik a fővárosba, s adott esetben nagyon fontos számukra, hogy az orvosi segítség időben érkezzen. Ezért is nagy mérföldkő a Duna életében, hogy immáron nemcsak a Balatonnál van sürgősségi betegellátásra alkalmas hajó, hanem a rendszerbe állítást követően a budapesti folyószakaszon is lesz ilyen – mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője a tegnapi ünnepélyes rendezvényen.

Tegnap a H–55650-es lajstromszámú hajó műszaki átadása történt meg, áprilisban az Országos Mentőszolgálattal közösen szerelik fel életmentő és egészségügyi műszerekkel, és május végén állítják szolgálatba. Alapvetően egy úgynevezett esetkocsi felszerelését kapja meg.

Remélhetően kevés munkája lesz a vízi járműnek
Fotó: Havran Zoltán

A hajó rádióval, radarral, nyomkövető rendszerrel is el van látva, de éjszaka is látó és hőkamerával is fel van szerelve, valamint az éjszaka vízbe esettek felderítéséhez 2000 watt összteljesítményű ledes reflektorai vannak. Hogy a hajóvezető biztonságosan lássa a mentési munkát, a járművet egy hátsó kamerával is ellátták. Kezdetben csak nappal, majd turisztikai főidényben már nyújtott műszakban üzemel majd a Szentendrei-sziget déli csúcsától a Csepel-sziget északi csúcsáig, a későbbiekben pedig kiterjesztik az útvonalat a Szentendrei-sziget környékére is.

A Fővárosi Vízművek és a Wein János Alapítvány anyagi támogatásával megvásárolt és felszerelt hajó a folyót használók, a Duna kijelölt szakaszain fürdőzők és a vízi sportokat űzők nagyobb biztonságához is hozzá fog járulni. Sármay András, a Fővárosi Vízművek elnöke elmondta, hogy leköszönő vezérigazgatójuk, Haranghy Csaba sikeres vitorlázó, aki a balatoni vízi mentés minőségét látva érzékelte annak ­Duna-menti hiányát, így jött a vízi mentőkkel és a mentőszolgálattal közösen a mentőhajó gondolata.

A járművet megáldó Árpád atya szerint a speciális járműnek remélhetően kevés munkája lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.