Nagyszabású útfelújítási programot hirdetett Tarlós István főpolgármester

Szilárd burkolattal látják el a főváros még meglévő földútjait, a beruházás első szakaszában tizenhárom — köztük négy ellenzéki — kerület pályázott sikeresen — jelentette be Tarlós István a tegnapi Budapestinfón. A főpolgármester arról is tájékoztatott: a Lánchíd felújítása várhatóan 18 hónap alatt készül el, a 3-as metróvonal északi szakaszán pedig március végén indulhat meg a forgalom.

2019. 02. 23. 11:08
null
Budapest városvezetése a kormány támogatásával az utolsó földutakat is leaszfaltozná Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest még meglévő földútjait is szilárd útburkolattal látják el egy négyéves útépítési programban, amelynek első fázisában tizenhárom kerület pályázott sikeresen a 8,3 milliárd forintból megvalósuló fejlesztésekre – jelentette be Tarlós István a tegnapi Budapestinfón. A főpolgármester a fideszes polgármesterek kezdeményezésére, kormányzati finanszírozással indult programról elmondta: a két legnagyobb támogatást most a XVIII. és a XXI. kerület kapta, és a sikeresen pályázó városrészek között van négy ellenzéki – a XIV., a XV., a XIX., valamint a XXIII. – kerület is. A mintegy 225 kilométernyi földút nagyjából egyötödét burkolják le az első szakaszban.

Tarlós István arról is beszámolt: a közfejlesztési tanács döntése szerint nem változik a járda szélessége a Lánchíd felújításánál, a munkálatok nettó kivitelezési ideje 18 hónap. Hozzátette: az említett határidőn túl a híd környéke is megújul, s a kivitelezésre vonatkozó ajánlattétel határideje április 26-a. A 3-as metróvonal felújításáról a főpolgármester azt mondta: korábban valóban 137 milliárd forintról volt szó, ám később 217 milliárdra emelkedtek a költségek, s ezzel összhangban az Európai Unió 137 milliárd helyett 172 milliárddal támogatja a rekonstrukciót.

Budapest városvezetése a kormány támogatásával az utolsó földutakat is leaszfaltozná Fotó: Éberling András

– Ehhez hozzájön az állami kasszából még negyvenmilliárd forint, így a fővárosnak semmivel nem kerül többe a felújítás, mint eredetileg került volna – sorolta Tarlós István, hangsúlyozva: a metróvonal mind a húsz állomását akadálymentesítik. Újságírói kérdésre válaszolva a főpolgármester közölte, hogy március 30-án valószínűleg elindulhat a forgalom a metróvonal északi szakaszán.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján megalakuló Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységéről szólva Tarlós István arról tájékoztatott: a rendőrség a bűnüldözésben, a főváros és a kerületek pedig főleg a prevencióban és a kommunikációban vesznek részt.

A fővárosi önkormányzat szerdán elfogadott 2019-es költségvetéséről szólva a főpolgármester ismét aláhúzta, hogy a büdzsé egyensúlyban van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.