Nehéz hetek várnak a végzősökre, ma kezdődik az érettségi

Nehéz és izgalmakkal teli időszak előtt állnak a végzős középiskolások, ma reggel kilenc órakor kezdetét veszi az idei érettségi. Országszerte több mint 111 ezren vágnak neki a vizsgáknak, amelyeket a járvány miatt ebben a szezonban is szigorú védelmi szabályok mellett, létszámkorláttal szerveznek meg.

Csókás Adrienn
2021. 05. 03. 5:55
null
Az új egészségügyi protokoll a kézmosás, a távolságtartás, a maszkviselés iskolán belüli szabályaira is kitér Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérkeztek a tanév legfontosabb napjai a végzős középiskolások számára: ma reggel a magyar nyelv- és irodalom vizsgákkal megkezdődik az idei tavaszi érettségi. Az előttünk álló hetekben országszerte ezernél is több helyszínen, 111 750-en adnak számot tudásukról, közülük több mint 25 ezren előre hozott vizsgát tesznek.

Ismeretes, a középiskolások a vírushelyzet miatt már tavaly november óta folyamatosan digitális munkarendben tanultak, de az érettségiző évfolyam lehetőséget kapott, hogy személyes konzultációkon is részt vegyen. Mivel a veszélyhelyzet még tart, a kormány úgy döntött, hogy tavalyhoz hasonlóan ezúttal is csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg, szóbelizni kivételes esetekben lehet, például testnevelésből, illetve néhány olyan tárgyból, amiből középszinten eleve nincs írásbeli, például népművészet vagy hittan.

A diákok még a szóbelik eltörlésével is közel négyszázezer vizsgát teljesítenek együttesen: 67 446-ot emelt szinten, 332 216-ot pedig középszinten. Az óvatosság indokolt, ezért szigorú egészségvédelmi intézkedéseket írtak elő.

Egy tanteremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat úgy, hogy közöttük legalább másfél méter védőtávolság legyen. Minden helyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani. A védőmaszk viselése a felügyelő tanároknak kötelező, a tanulóknak a vizsga előkészületei során kötelező, a dolgozatírás ideje alatt pedig ajánlott.

Belépéskor megmérik az érkezők testhőmérsékletét, a folyosókon tilos a csoportosulás, vizsga után mindenkinek azonnal el kell hagyni az épületet. A tanárok kesztyűben osztják ki, majd javítás előtt minimum 24 óráig elzárják a feladatlapokat.

A tanulóknak a vizsga előkészületei során kötelező, a dolgozatírás ideje alatt pedig ajánlott a maszkviselés

Tavaly tavasszal nyolcvanezren, majd ősszel további harmincezren érettségiztek ugyanezen szabályok szerint. Akkor egyetlen koronavírusos megbetegedést sem lehetett a vizsgákhoz kötni, a kormány ezért bízik benne, hogy most is biztonságban lesznek a diákok. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint minden készen áll a vizsgák megkezdéséhez, az összes iskolaépületet kifertőtlenítették.

A járványra tekintettel van lehetőség akár a halasztásra is: aki nem jelenik meg, azt nem utasítják pótvizsgára, hanem úgy kezelik, mintha eleve nem is jelentkezett volna. Az érintettek októberben próbálkozhatnak újból.

Aki fizetett a vizsgáért, vissza is igényelheti a díjat. Ez a lehetőség tavaly is fennállt, de nem sokan éltek vele: akkor az érettségizők mindössze két százaléka lépett vissza.

Az érettségiző korosztályt egyébként néhány héten belül elkezdik oltani. Orbán Viktor kormányfő erről a Kossuth rádióban közölte, hogy május 10-e után indul a 16–18 évesek oltása, a fiatalok Pfizer-vakcinát fognak kapni. A pedagógusokat és a köznevelési intézmények más munkakörben dolgozó alkalmazottait pedig már beoltották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.