Nem fékezte le a járvány a Modern városok program beruházásait

Minden balliberális oldalról érkező híresztelés ellenére nem állt le, sőt nagy ütemben folytatódott a Modern városok program – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A program idei és jövő évi együttes költségvetése meghaladja a hatszázmilliárd forintot, amelynek nagy része hazai forrás. A pénzeket részben turisztikai, egészségügyi fejlesztésekre fordítják, de folytatódnak az oktatást, kultúrát, sportot, helyi utakat és tömegközlekedést érintő beruházások is.

2021. 06. 02. 5:45
null
Debrecenben a nagyerdei strand a Modern városok program segítségével épül Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendületlenül halad a Modern városok program, amelynek köszönhetően az évtized második felének legmeghatározóbb beruházásai valósulnak meg hazánk megyeszékhelyein – nyilatkozta lapunknak a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár kifejtette: a program nagyszerűsége abban rejlik, hogy a városok maguk határozhatták meg fejlesztési céljaikat, a saját igényeik szerint. Így egy-egy megyei jogú város, a nagy úthálózat-fejlesztésekhez szükséges forrásokkal együtt akár több évtizedes költségvetését is megkapja céljainak megvalósításához. – A program 270 beruházást támogat négyezermilliárd forintot meghaladó fejlesztési forrással, ebből már több mint kétezermilliárd forintot meg is kaptak az érintett települések. Ez soha nem látott mértékű támogatás a megyei jogú városok életében. Az összeg kétharmad részét a magyar kormánya biztosítja – fogalmazott a politikus.

Gyopáros Alpár
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyopáros Alpár kiemelte: a 270 beruházásból több mint 110 részben vagy egészben már megvalósult. A Modern városok program forrásainak felét a közúti és vasúti fejlesztések teszik ki, amelyek jelentősen megkönnyítik hazánk lakosságának mindennapi életét. – A kormány vállalása, miszerint 2025-ig mind a 23 megyei jogú város csatlakozik a hazai gyorsforgalmi úthálózathoz, jól halad, még négy megyeszékhely esetében folynak kisebb-nagyobb munkálatok, 19 városba viszont már jó minőségű, négysávos úton juthatunk el – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Márki-Zay politikai alapon támad

A politikus rámutatott arra, hogy a beruházások másik részét az élet minden területére kiterjedő lokális fejlesztések teszik ki, csaknem kétezermilliárd forint értékben. – A médiában olykor negatív véleményeket is hallani. A Modern városok program legnagyobb kritikusa Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki szerint a program leállt. Ez természetesen nem igaz. Hódmezővásárhelyen is csak az önkormányzat kezelésében lévő fejlesztések akadoznak, az állami beruházások szépen haladnak.

Példaként említhető a Lázár János (Fidesz) irányításával megvalósuló tram-traint, de szintén az országgyűlési képviselő koordinálásával jön létre vasúti kapcsolat Szeged és Szabadka között, és újul meg a Békéscsaba és Szabadka közötti vasúti pálya, amelyet villamosítanak is – mondta el Gyopáros Alpár. Hozzátette: Hódmezővásárhely esetében arról van szó, hogy Márki-Zay Péter határidőket módosít, tétlenkedik, a város érdekeinél előbbre helyezi saját politikai ambícióit, a programot pedig eszközként használja a kormány elleni uszításra.

Gyopáros Alpár szavai szerint pozitív példából szerencsére sokkal több van. Felhívta a figyelmet arra: a program nem tesz különbséget kormánypárti és ellenzéki városok között, azonban a beruházások előrehaladásához fontos az, hogy az abban részt vevő felek együtt tudjanak működni a megvalósítás érdekében.

Jól haladnak az útfejlesztések

– A programnak köszönhetően olyan régen vágyott elképzelések valósulhatnak meg egy-egy megyeszékhely életében, amiről korábban álmodni se mertek volna. A Zalaegerszegen és környékén élőknek például már több évtizedes kívánsága volt a várost az M7-es autópályával összekötő M76-os kétszer két sávos gyorsforgalmi út megépítése, amely a programnak köszönhetően 170 milliárd forintos ráfordítással kizárólag hazai forrásból valósul meg. Veszprém is szépen halad céljainak megvalósítása felé. A városban aktív a sportélet, a megfelelő intézményi háttér hiánya azonban nehézségeket jelentett. Mára elkészült az ötvenméteres uszoda, illetve a tornászgyakorló építése is folyamatban van, amelynek köszönhetően méltó környezetben folytatódhat az utánpótlás-nevelés – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette: Békéscsaba egyik nagy vágya, a Munkácsy Mihály örökségének emléket állító múzeumi negyed kialakítása volt a belvárosban. A fejlesztés alapkövét tavaly nyáron tették le, a politikus úgy véli, a nemzetközi hírű festőművész munkásságát bemutató épületegyüttesre minden magyar ember büszke lehet.

Számíthatnak a kormányra a nagyvárosok is

Gyopáros Alpár közölte: több baloldali vezetésű, többségű városban is jól haladnak a beruházások. Példaként említette Egert, ahol szintén jól állnak a munkálatokkal, a szükséges források nagy részét kifizették. A támogatásokból az úthálózatot fejlesztették, szépen halad az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése és a Nemzeti Vízilabda- és Úszóközpont megvalósítása. – Idén és jövőre a fejlesztések fókuszában a gazdaság újraindítása, élénkítése áll. A Modern városok program 2021-es és 2022-es együttes költségvetése meghaladja a hatszázmilliárd forintot, amelynek nagy része hazai forrás – jegyezte meg Gyopáros Alpár.

A Nemzeti Vízilabda- és Úszóközpont tervei
Fotó: Eger.hu

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a megyei jogú városokkal 2015 és 2017 között megkötött megállapodások célja az volt, hogy a megyeszékhelyek gazdaságilag, iparilag és társadalmilag is fejlett és erős térségi központokká válhassanak, pozitív hatást gyakorolva ezáltal az egész régióra. – A kormány politikájában a kezdetek óta hangsúlyos szerepet kap a vidék fejlesztése. Mi azt valljuk, hogy a vidék felemelésén keresztül vezet az út az erős Magyarország megteremtéséhez. Hazánk megyei jogú városai a jövőben is számíthatnak a kormány támogatására – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.