Német tudomány: zsákutca a nyájimmunitás

Ezek szerint a Covid-19 sikeres leküzdéséhez elsősorban az új fertőzések számának csökkentése szükséges.

2020. 05. 02. 14:11
null
Sorban állás Nápolyban. Olaszország nagyobb szolidaritást követel Fotó: MTI/EPA/Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kudarcra vannak ítélve a nyájimmunitás kialakítását célzó kísérletek az új koronavírussal szemben a négy legnevesebb német kutatóintézet szerint – számolt be róla a CNN. A Max Planck Társaság, a Leibniz Szövetség, a Helmholtz Szövetség, valamint a Fraunhofer Társaság közös kommünikében összegezték a kutatási eredményeiket. Ezek szerint a Covid-19 pandémia sikeres leküzdéséhez elsősorban az új fertőzések számának csökkentése szükséges – vagyis a Magyarországon is alkalmazott görbelaposítás –, valamint a pozitív személyek kontaktjainak a felkutatása.

A német kutatók szerint a nyájimmunitás kialakítása évekig is eltart, s a gyorsabb lefutás – ami pedig az egész koncepció lényege lenne – azért nem lehetséges, mert abban az esetben túlterhelnék az adott ország egészségügyi ellátórendszerét, ráadásul a közösségi élet fórumait ebben a szcenárióban is korlátozni kellene. Ezért álláspontjuk szerint az új fertőzések számát alacsonyan kell tartani, amíg a hatékony kontakt-kutatás lehetségessé nem válik. Majd a következő szakaszban – a viszonylagosan kevés pozitív esetre építve – adaptív stratégia kialakítását javasolják.

Ez a feltétel eddig teljesült Németországban, ám a kutatók figyelmeztettek: még nem érték el a stabilitást, hiszen akár a megbetegedések csekély emelkedésével is visszatérhet a robbanásszerű megfertőződések időszaka. Míg Olaszországban és Spanyolországban jóval 200 ezer feletti a pozitív esetek, és jóval 20 ezer feletti az elhalálozások száma, addig a nagyobb népességű németeknél eddig csak 163 ezer embernél mutattak ki pozitivitást, és nem egész hétezren veszítették életüket.

Hazánkban eddig 335 haláleset köthető a Covid-19-hez, és háromezernél valamivel kevesebben fertőződtek meg, ami az egyik legalacsonyabb szám a kontinensen. Európában Svédországban próbálkoztak a nyájimmunitással, ám a kezdeti eredmények ellenére megugrott mind a fertőzések, mind a SARS-CoV-2 miatt elhalálozások száma, s egyes becslések szerint a skandináv ország lakosságának tizede, fővárosának pedig közel fele kaphatta el a vírust.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.