Ősszel újra megszerveznék a teljes érettségi vizsgát

Nem kell egy teljes évet kihagynia annak, aki most nem vesz részt a vizsgán.

Csókás Adrienn
2020. 04. 25. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden lejárt az érettségitől való visszalépés határideje, de Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint semmilyen szankcióval nem kell számolnia annak, aki később dönt a halasztás mellett, sőt a diákok akár a vizsga reggelén is meggondolhatják magukat. A köznevelési államtitkár egy friss videó­sorozatban válaszolja meg az érettségi kapcsán hozzá beérkezett, csaknem ötszáz kérdést. A felvételek Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár YouTube-csatornáján érhetők el. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: nem kell egy teljes évet kihagynia annak, aki most nem vesz részt a vizsgán. Az őszi vizsgaidőszakban ugyanis lényegében megismétlik a komplett érettségit, és a tervek szerint a keresztféléves felsőoktatási felvételit is kibővítik, azaz nem csupán mesterszakokra, hanem alapképzésekre is széles körben lehet majd jelentkezni. Így fél év múlva már a felvételin is túl lehet, aki most halaszt. Az államtitkár szerint felmerült az is, hogy az érettségivel betölthető munkakörökben a járvány ideje alatt a 12. osztályos év végi bizonyítvánnyal is dolgozhassanak a fiatalok.

Azzal kapcsolatban, hogy a tanárok esetleg tömegesen szabadságra mennének az érettségi idején, Maruzsa Zoltán közölte: nem örül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felhívásának, ami szerinte messze túlmutat az érdekképviselet feladatain, ezt még az ellenzéki pártok sem lépték meg. – A köznevelési feladatok is olyan közszolgáltatások, amelyek a társadalom érdekét szolgálják – hangsúlyozta.

A diákok koronavírus-tesztelése kapcsán rámutatott: mivel a teszt eredménye csak a pillanatnyi állapotot mutatja, minden vizsganapon mind a 83 ezer tanulót le kellene tesztelni, ez pedig technikailag kivitelezhetetlen, nincs ekkora tesztelési kapacitás. A maszk viselése ugyanakkor „erősen ajánlott” – húzta alá az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.