Roham indult a diákhitelekért

Várhatóan pályázati úton fogja kiválasztani az innovációs tárca azokat a felnőttképző intézményeket, amelyeknek a tanulói felvehetik a napokban bejelentett Diákhitel Pluszt – értesült a Magyar Nemzet. A megállapodásoknak a képzési költségek részleges állami átvállalása is része lesz. Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója arra számít, hogy több ezren élnek majd az új hitelkonstrukció lehetőségével.

Csókás Adrienn
2020. 04. 15. 19:14
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlzás nélkül állítható, hogy a diákhitelekre talán még sosem volt akkora szükség, mint ezekben a hetekben, hónapokban. Soha ilyen sokan nem érdeklődtek még a lehetőségek iránt, mint az utóbbi hetekben, naponta több száz új megkeresés érkezik az ügyfélszolgálatainkhoz – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Magyar Péter.

A Diákhitel Központ vezérigazgatója elmondta, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés sok diákot hozott nehéz helyzetbe. A hallgatók mintegy 25 százaléka diákmunkát vállalva dolgozott, a munkáltatók pedig most elsőként tőlük váltak, illetve válnak meg. A megélhetési költségeket, elsősorban az albérleti díjat viszont továbbra is fizetniük kell a fiataloknak, ezért a korábbinál is több segítségre van most szükségük, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a tömeges lemorzsolódás a felsőoktatásban – magyarázta.

Mint azt tegnap megírtuk, a május 1-től igényelhető Diákhitel Plusz keretében a felsőoktatási hallgatók ötszázezer forint, bizonyos felnőttképzések résztvevői pedig 1,2 millió forint hitelt igényelhetnek, amely mindkét esetben szabad felhasználású és kamatmentes. Az igénylési határidő 2020. december 31.

Azt, hogy a felnőttképzések közül melyeket fogja érinteni a támogatás, azt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) dönti el. – Várhatóan rövid határidővel pályázatokat hirdet majd a tárca, és a nyertes pályázókkal, felnőttképző intézményekkel egyéni megállapodásokat köt, amelynek a diákhitel lehetősége mellett a képzésköltségek részleges állami átvállalása is része lesz. A jelenlegi ismeretek szerint elsősorban a távmunkában is könnyedén oktatható informatikai képzések kerülnek majd a támogatotti körbe, de nem kizárólagosan – mondta Magyar Péter.

A Diákhitel Pluszt 18 és 55 év között bárki igényelheti, a hallgatói, tanulói jogviszonyon túl nincs további igénylési kritérium, a kölcsön ráadásul meglévő Diákhitel1 vagy Diákhitel2 mellett is felvehető. A törlesztést egyéves türelmi idő után kell megkezdeni, a futamidőt pedig az ügyfél választhatja meg egy és öt év között. – Nincs létszámkorlát, gyakorlatilag bármennyi forrást be tudunk vonni a pénzpiacokról – emelte ki a vezérigazgató, aki arra számít, hogy több ezren élnek majd az új hitelkonstrukció lehetőségével, köztük sok olyan fiatal, aki párhuzamosan mindkét szabad felhasználású diákhitel terméket igénybe veszi.

Magyar Péter kitért arra is, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a kormány arról is döntött, hogy június 15-re és december 31-re kitolják a Diákhitel1 és 2 igénylési határidejét, és a hallgatók arra is lehetőséget kapnak, hogy az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhessék a még fel nem vett szabad felhasználású Diákhitel1-et. Kiemelte azt is, hogy augusztus 15-től az eddig havi maximum hetvenezer forint helyett már havi százötvenezer forint Diákhitel1-et igényelhetnek a hallgatók.

Az év végéig tartó – több százezer hallgató életét megkönnyítő – törlesztési moratórium kapcsán pedig jelezte: aki élni szeretne a lehetőséggel, az egyszerűen nem fizeti be a havi részletet. Nincs szükség külön kérvényre vagy nyilatkozatra. Hozzátette, hogy a Diákhitel Központ döntése alapján a törlesztési moratórium nem csak a 2020. március 19. előtt felvett diákhitelekre, hanem a 2020. december 31-ig folyósított minden diákhitel termékre kiterjed. Önkéntes törlesztésre természetesen van mód, ehhez sincs szükség külön nyilatkozatra.

A Diákhitel Plusz bevezetésével a nyelvtanulási diákhitelt május 1-től eltörlik, de az a mintegy ezer hallgató, aki már felvette a nyelvi támogatást, ugyancsak jól jár, hiszen az 1,99 százalékos kamattal igényelt kölcsön számukra kamatmentessé válik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.