Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 10., hétfő, Ármin, Pálma napja
HÍR TV – BAYER SHOWA műanyag identitás buboréka.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/rossz-hetuk-volt-az-embercsempeszeknek-9743720/

Rossz hetük volt az embercsempészeknek

police.hu
A magyar rendőrök eredményes felderítései és elfogásai is hozzájárultak ahhoz, hogy megemelték a tarifáikat az embercsempészek. A sofőrök a négy–tíz fős csoportok fuvarozására vállalkoznak legszívesebben: ha már kockáztatnak, a sikeres célba érés esetén nagyobb legyen a haszon. A rendőrség mélységi ellenőrző szolgálata azonban lefedi az összes, nyugati határhoz vezető utat, nem sok esélyt adva a migránsok fuvarosainak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az év tizenhetedik hetének a statisztikái alapján az elmúlt időszak átlagához képest kevesebb jogsértés történt Magyarország államhatárain. 2020. április 26. és május 3. között 1570 esetben kellett intézkedniük határsértéshez kapcsolódó esetekben a rendőröknek. A Készenléti Rendőrség határvadászai és a Magyar Honvédség déli államhatárra vezényelt alakulatainak a honvédei a magyar–szerb határnál 791 migráns behatolását előzték meg, akik a járőrök fellépésére önként visszafordultak.

741 illegális bevándorlónak sikerült átmásznia, illetve megkerülnie a határt védő műszaki zárat. Több tucatnyian próbálkoztak a kerítés nélküli határszakaszokon is, őket a mélységi ellenőrzési szolgálatot ellátó határrendészeknek sikerült elfogni, majd meghallgatásukat követően kiutasítani az ország területéről. Bűncselekmény miatt 38 esetben indult nyomozás az elmúlt héten, minden esetben embercsempészet gyanúja miatt indult vizsgálat.

A migrációs ügyekre vonatkozó bűnügyi felderítés adatai szerint a két-három utassal közlekedő személyautók sofőrjeinek sorozatos lebukása után

a szervezett embercsempészbandák újra nagyobb járművekben igyekeznek elrejteni a potyautasokat.

Ez a kockázatot vállaló sofőröknek is jobb üzlet, hiszen egy fuvarral több pénzt is tehetnek zsebre, ha sikerül átcsempészniük a migránsokat. A magyar rendőrség mélységi ellenőrző csoportjai jól működnek, a csempészútvonalakat teljesen lefedik, még a határ felé vezető kisebb utakat is rendszeresen és eredményesen ellenőrzik.

Illegális migráció alakulása

Fotó: Police.hu

A május első hétvégéjén tapasztalható tavaszias időjárás nemcsak a turistákat, az illegális bevándorlókat is a természet felé irányította, pontosabban a zöld határra. Baranyában több tucatnyi szír és afgán migránst lepleztek le, akik az egyre dúsabb aljnövényzetben megbújva várták az értük jövő embercsempész autóját. A rendőrök szerint

a zöldülő természet, a határ menti szántókon egyre magasabbra növő kultúrnövények jó rejtekhelyet biztosítanak a migránsoknak.

Éjszaka a hőkamerákkal ki lehet szúrni, hol történik határsértés, a nappali szolgálatok esetén viszont nagyobb odafigyelés, több rendőr kell a dúsabb növényzetű szakaszokra.

ORFK Migráció

A baranyai határ menti erdőkben megbújó migránsok nem jutottak be az ország területére
Fotó: Police.hu

Az embercsempészek is ismerik ezeket a trükköket, tudják, napfelkelte vagy az alkony előtti idő a legjobb időszak a jogsértésre, ilyenkor még árnyék van, de a hőkamera nem érzékeli az embert. Így gondolkodott az a magyar férfi is, aki ellen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást május első napján embercsempészés miatt, Battonya környékén ugyanis segítséget nyújtott négy szír migránsnak.

ORFK Migráció

Magyar férfit fogtak el Battonyánál, aki négy szír migránst akart Ausztriába fuvarozni
Fotó: Police.hu

A Nemzeti Nyomozó Iroda több olyan furgon vezetőjét is őrizetbe vette, akik több kisebb csoportnyi illegális bevándorlót vettek fel autójukba. Egy örmény származású, német férfi a dunaföldvári hídig jutott hét migránssal teherautója rakterében, két bolgár embercsempész Tata környékén bukott le nyolc pakisztáni és egy bangladesi migránssal. Egy moldáv sofőr ugyancsak teherautójában akart hét szír menekültet Ausztria felé vinni, őt Bátaszék közelében állították meg a rendőrök. A Magyar Nemzet információi szerint

a szerbiai területről irányított szír és török embercsempészbandák a magyar határon való átsétáltatásért 500–1000 eurót kérnek egy illegális bevándorlótól, és 1000–2000 euró az ára annak, hogy Magyarországon autót is biztosítsanak nekik.

A sofőrök korábban 15–20 százalékos részesedésért dolgoztak, az árakat a magyar rendőrök eredményessége verte fel. A sikeres elfogások, felderítési munka nyomán kevesebben vállalkoznak a migránsok fuvarozására.

ORFK migárció

Az örmény származású sofőr Dunaföldvárig jutott rakományával
Fotó: Police.hu

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Súlyosabb büntetések

Kesztyűs kézzel bánik a Btk. a pedofilokkal
A közvélekedéssel egybehangzóan kívánják súlyosbítani a büntetéseket.

Egyedülálló feltárás

Páratlan jelentőségű ásatás Abasáron
Riportunkban bemutatjuk a páratlanul értékes, Szűz Máriát ábrázoló márványleletet és Aba Sámuel XI. századi magyar király sírját is.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Poszt-trauma

Dzsudzsák nem kampány: téma
A Dzsudzsák-ügy politikai kiforgatása a beteges üldözési mánia iskolapéldája.

Poszt-trauma

Karácsony végérvényesen megbukott
Eddig és ne tovább!

Aktuális

A Real kihagyta a meccslabdát, majdnem megégett a Sevilla ellen
Zidane együttese a saját kezébe vehette volna a sorsát, ehelyett örülhetett a döntetlennek.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!