Soha nem látott mértékű források érkeznek a felsőoktatásba

Orbán Balázs szerint a 2010 előtti kormányok rosszul használták fel az uniós forrásokat.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2021. 04. 26. 17:38
ORBÁN Balázs
Budapest, 2020. május 20. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára felszólal a különleges gazdasági övezetrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati elõterjesztés általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 20-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csárdi Antal (LMP) az uniós helyreállítási alapról szólva azt mondta: komoly aggodalmaik vannak, milyen hatékonysággal költené el a kormány az 5800 milliárd forintot. Helyeselte az egészségügyi fejlesztéseket, de szomorúnak ítélte, hogy ehhez egy világjárvány kellett. Ebből finanszíroznák az egyetemek modellváltását is, ami szerinte a közvagyon kiszervezése magánkézbe. Úgy folytatta: a járvány alatt a munkavállalók támogatásában a magyar kormány volt a legszűkmarkúbb, holott az is szerepel az unió ajánlásában, valamint az iskolák digitalizációja is, az mégsem jelenik meg a kormány terveiben a szükséges mértékben.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára úgy felelt: a 2010 előtti kormányok uniós forrásfelhasználási gyakorlatához képest minden azt követő gyakorlat jobb felhasználást tesz lehetővé. Ezt a német kancellár vagy a Moody's is visszaigazolta – jegyezte meg.

Az egyetemek megújításáról szólva azt mondta: soha nem látott mértékű források érkeznek a felsőoktatásba, ami az infrastrukturális és szakmai megújítást teszi lehetővé. Vízgazdálkodás, zöldközlekedés, az energetika zöldátállása és a körforgásos gazdaság kiépítése egyaránt szerepel a prioritások között. – Olyan ez a dokumentum, mintha ön írta volna. Akkor miért támadja? – fordult a képviselőhöz, úgy folytatva: azért, mert politikai hisztériát kíván kelteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.