Szerbia és Magyarország jó kapcsolatának az alapja a közös érdek

– Magyarország és egész Európa számára érdek az, hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon – hangsúlyozta Kövér László.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 05. 19:30
null
Kövér László sajtótájékoztatót tart Ivica Dačić, a szerb Nemzetgyűlés elnöke társaságában Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nemcsak a baráti érzelmeken alapul a Magyarország és Szerbia közötti kiemelten jó kapcsolat, hanem a közös érdekeken is, amelyek a gazdaságot is érintik

– emelte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Belgrádban, ahol hivatali kollégájával, Ivica Dačićcsal találkozott.

A két házelnök hétfőn aláírta a két parlament partnerségéről szóló keretszerződést, amely előmozdítja együttműködésüket, illetve előkészíti a két kormány stratégiai együttműködésről szóló megállapodását, amelyet várhatóan az ősszel Budapesten esedékes közös magyar–szerb kormánycsúcson írnak alá.

– Figyelemre méltó az az előrehaladás, amelyet a történelmi megbékélés és a nemzeti közösségeink megbecsülése terén az elmúlt évtizedben elértünk

– mondta Kövér László a jó kétoldalú kapcsolatokról szólva, hozzátéve: a járványhelyzet alatt megmutatkozott a valódi szolidaritás a két ország között.

A magyar házelnök emellett reményét fejezte ki, hogy a magyarországi szerb kisebbség, illetve a szerbiai magyar kisebbség nemcsak összekötő kapocs lesz a két ország között, hanem Budapest és Szerbia modellértékű, mások számára is követhető megoldásokat tud kidolgozni a nemzeti kérdés civilizált európai rendezése tekintetében.

Kövér László sajtótájékoztatót tart Ivica Dačić, a szerb Nemzetgyűlés elnöke társaságában
Fotó: MTI

Kövér László kiemelte: Magyarország és egész Európa stratégiai érdeke is, hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió teljes jogú tagja legyen.

– Megítélésünk szerint ennek elsősorban az az akadálya, hogy Brüsszelben ezt még nem mindenki látja így

– rögzítette. A házelnök meglátása szerin az az eltökéltség és következetesség, amellyel Magyarország támogatja Szerbia és más nyugat-balkáni országok csatlakozását, mielőbbi integrációját, a jövőben sem fog változni.

Kövér László leszögezte, hogy Közép-Európa, a Baltikumtól a Balkánig, Európa élhető jövője számára egy olyan tartalék, amelyet figyelembe kell venni, és amire nekünk itt, Közép-Európában, szerbeknek és magyaroknak és másoknak is büszkének kell lennünk.

Ivica Dačić, a szerb parlament elnöke a közös sajtótájékoztatón szintén a magas szintű kétoldalú kapcsolatokat méltatva elmondta: Szerbia és Magyarország a jószomszédi viszony példájaként szolgálhat. Továbbá köszönetet mondott Magyarországnak azért a támogatásért, amelyet az európai integrációs folyamat során nyújt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.