Társadalmi elismerés övezi a magyar oltási programot

A magyar oltási stratégiát társadalmi elismerés övezi. A Századvég Alapítvány legfrissebb felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek háromnegyede, azaz 75 százaléka elégedett azzal, ahogyan az oltási folyamat zajlik Magyarországon. Ezzel összefüggésben a magyarok 61 százaléka pozitívan értékeli a kormányzat járványkezelési teljesítményét.

Magyar Nemzet
Forrás: Századvég Alapítvány2021. 04. 30. 15:16
null
Egész Magyarországon folyamatosan zajlik a koronavírus elleni védőoltások beadása (A képen Dávid Ágnes ápoló beolt egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával Békéscsabán, a Réthy Pál kórház oltópontján 2021. április 17-én) Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatékonyan zajló oltási folyamatnak köszönhetően a beoltottak száma meghaladta a 3,8 millió főt. A közeljövőben megindulhat a 16–18 évesek oltása, valamint azok a polgárok is megkaphatják a vakcinát, akik három hónapon belül fertőződtek meg a koronavírussal – tájékoztat a Századvég Alapítvány a közleményében. Mint írják, Magyarország az átoltottságban továbbra is a második helyen áll az uniós tagállamok rangsorában.

A magyarok 39 százaléka már hozzájutott a védőoltáshoz, szemben az európai uniós 22 százalékos átlaggal.

Magyarország kormánya az elmúlt hónapokban több lépést tett annak érdekében, hogy minél több ember minél rövidebb idő alatt juthasson hozzá a koronavírus elleni védőoltáshoz. Többek között a Szputnyik V és a Sinopharm-oltóanyagok beszerzése, az oltópontok felállítása, illetve az online időpontfoglalás lehetőségének bevezetése egyaránt hozzájárultak az oltási folyamat felgyorsításához. A Századvég Alapítvány a kutatása alapján megállapítható, hogy a magyar oltási stratégiát társadalmi elismerés övezi.

A felmérés alapján kijelenthető, hogy a megkérdezettek háromnegyede, 75 százaléka elégedett azzal, ahogyan az oltási folyamat zajlik Magyarországon.

Ezzel összefüggésben a magyarok 61 százaléka pozitívan értékeli a kormányzat járványkezelési teljesítményét, míg 38 százalékuk elégedetlenségét fejezte ki ebben a kérdésben.

A koronavírus térhódítása közepette kulcsfontosságú lett volna az Európai Unió vezetésének gyors és hatékony reakciója a járvány okozta kihívások sikeres európai kezelése érdekében – mutat rá a közlemény. A brüsszeli szervek azonban súlyos hibákat vétettek a – koronavírus legyőzésének kulcsát jelentő – vakcinák beszerzése során, melynek eredményeként oltóanyaghiány alakult ki a kontinensen. Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy

a magyar válaszadók többsége, 54 százalékuk elégedetlen azzal, ahogy Brüsszel az uniós oltóanyag-beszerzéseket kezelte.

A magyar oltási program eredményessége azt is jelenti, hogy a lakosság egyre szélesebb körben nyer védettséget a koronavírussal szemben, ami lehetővé teszi a korlátozó intézkedések biztonságos, fokozatos feloldását. A Századvég Alapítvány kutatása rámutat, hogy a magyarok több mint kétharmada, azaz 69 százaléka egyetért a gazdaság és az élet fokozatos újraindításával, ezzel szemben a 29 százalékuk nem támogatja ezeket a lépéseket – zárul a közlemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.