Törvénymódosítás tiltaná a gyöngyöspatai eljárást

Megvizsgálta tegnap a szakbizottság azt a törvénymódosító javaslatot, amely azt célozza, hogy ne ismétlődhessenek meg a gyöngyöspataihoz hasonló perek, illetve bírósági ítéletek. Jövő héten a parlament elé kerülhet Horváth László országgyűlési képviselő előterjesztése. Ennek lényege, hogy iskolai perek esetén, jogos hátrány megállapítása esetén se járjon pénzbeli kártérítés, hanem oktatás, fejlesztés legyen a megoldás.

Végh Attila
2020. 06. 10. 9:36
null
A „károsultak” elkerülték Gyöngyöspata felújított iskoláját Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth László, a Heves megyei 2. választókerület kormánypárti ország­gyűlési képviselője törvénymódosító javaslatot tervez a köznevelési törvény már korábban beterjesztett megváltoztatásának érdekében. Ennek egyik alappontja a gyöngyöspatai eset megismétlődésének kizárása. A képviselő javaslatait június 9-én vizsgálta meg a szakbizottság, jövő héten az Ország­gyűlés elé kerülhet. Horváth László szerint ennek tartalmi lényege egy irányadó elv, iskolai perek esetén, jogos hátrány megállapítása esetén sem pénz, hanem oktatás, fejlesztés legyen a megoldás, nem ismétlődhet meg még egyszer egy ilyen eljárás. Gyöngyöspata önkormányzata jogkövető, fizetni fog a tankerülettel együtt; jelenleg még nem kapták kézhez a kúriai döntés hiteles, írásbeli változatát. Az önkormányzatnak egyéb törvényi kötelességeit is teljesíteni kell, nem mehet csődbe a bírói döntés miatt. Hogy miből fizetnek, arra még nincs konkrét terv, csak egy a biztos: fizetni fognak. Nem titok, a kormány segítségét fogják kérni, nem akarnak azzal a címlapon szerepelni, hogy végrehajtók jelennek meg a településen.

A „károsultak” elkerülték Gyöngyöspata felújított iskoláját
Fotó: Havran Zoltán

Horváth László a Magyar Nemzetnek elmondta: Gyöngyöspata példája nem lehet egy szegregációs biznisz, mint ahogyan azt a pert kezdeményező szervezetek szeretnék. Nem fogadható el, hogy ebből precedens legyen, nem fogadhatók el Setét Jenő roma polgárjogi aktivista gondolatai, hogy a példa alapján öt-hatszáz magyar településen indíthatnak keresetet a romák, hogy már egy kezdő, vidéki válóperes ügyvédet is megbízhatnak egy hasonló perrel. Nem lehet példa a cigányság előtt az egyszeri pénzbeli előny, pláne úgy, hogy iskolakerüléssel érték el.

Hangsúlyozta: az ügyben a tisztánlátás, a jogszerűség érvényesítése miatt elengedhetetlen a törvény módosítása. A Kúria döntésére nincs jogorvoslati lehetőség, ám arra van, hogy a továbbiakban ebből a döntésből ne legyen a Soros György által irányított balliberális civil szervezetek – mint például az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány – pénzszerző akciója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.