Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 9., vasárnap, Gergely napja
HÍR TV – CIVIL KÖREz már egy nyílt háború.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/visszaadjak-a-budai-varat-a-magyar-embereknek-9488204/

Visszaadják a budai Várat a magyaroknak

Várkapitányság: Szó sincs 1944-ről és a Horthy-kor állapotainak restaurálásáról
A Várkapitányság Zrt. szerint a feszültségkeltést szolgálja a Deutsche Welle német közszolgálati adón bemutatott tendenciózus és hamis riportfilm. A Budavári Palotanegyed megújítását szolgáló Nemzeti Hauszmann programot lebonyolító nonprofit szervezet folyamatosan, több fórumon is tájékoztat a Várban folyó beruházásokról, amelyeket az ott élők nagy többsége támogat.

„Sajnáljuk, hogy újra meg újra halljuk ezt a tájékozatlanságból, vagy mesterséges feszültségkeltésből fakadó ostobaságot, miszerint a Budavári Palotanegyed megújítása a Horthy-korszakhoz köthető” – reagált a Magyar Nemzetnek a Várkapitányság

azt követően, hogy a Deutsche Welle (DW) nevű német közszolgálati televízió a propagandavideójában a Várnegyedben zajló építkezések kapcsán szisztematikusan a jelen és a Horthy-korszak zsidóüldözéstől sem mentes végnapjai között igyekszik párhuzamot vonni. A Budavári Palota és a környezetében található, állami tulajdonú műemlék ingatlanok, zöldfelületek vagyonkezelésével, fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó nonprofit zrt. leszögezte:

a Vár megújítását szolgáló Nemzeti Hauszmann program során szó sincs 1944-ről és a Horthy-kor állapotainak restaurálásáról.

 

Rombolás után újjáépítés

„A második világháború pusztításai után a kommunista érában tudatos, ideológiailag vezérelt rombolás történt. Megmenthető épületeket bontottak le, rekonstruálható belső tereket építettek át.

A budai Várnegyed 1987 óta az UNESCO világörökségi helyszíne
Fotó: Havran Zoltán

A most újjászülető épületek, kertek, sétányok kapcsán a XIX–XX. század fordulóját tekintjük mintának, amikor hosszú évszázadokkal Mátyás király után a Vár újra a fénykorát élte. A kiegyezés utáni korszak a magyar fejlődés egyik legendás időszaka volt, a polgárosodás és a kulturális élet virágzása jellemezte” – fogalmazott lapunk kérdésére a várkapitányság.

A Budavári Palotanegyedben folyó beruházások kapcsán kiemelték: a cél az, hogy a Várat visszaadják a magyaroknak, és egy olyan városrészt alakítsanak ki, amely méltó a világörökségi ranghoz, ahol jó élni, és ahová újra és újra érdemes ellátogatni.

A várkapitányság az említett műsorra reagálva azt is kiemelte, hogy a városrész kulturális gyarapodása és életminőségének folyamatos javulása egyenes arányban áll az ingatlanok értéknövekedésével, és már csak ezért is érthető, hogy a várbéli polgárok döntő többsége támogatja a munkájukat.

A Nemzeti Hauszmann program részeként felújított Mátyás kútja (Mátyás-kút), Stróbl Alajos szobrászművész alkotása a budai Vár déli részén, a Hunyadi-udvarban 2020. szeptember 3-án
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„A Várban élőktől érkező visszajelzések és a kutatások is azt igazolják, hogy az itt élők támogatják a programunkat, amely során a Várban élők igényeire is figyelemmel vagyunk” – tették hozzá.

 

Folyamatos tájékoztatás

A zrt. által végzett munkáról mind a Várnegyedben lakók, mind az ide látogatók első kézből szerezhetnek naprakész információkat. A friss hírekről a Nemzeti Hauszmann program közel kilencvenezres követőtáborral rendelkező Facebook-oldalán és hírlevelükben is folyamatosan tájékoztatást adnak. A havonta megjelenő, ingyenes tájékoztató és kulturális lapot, a Budavári Séták magazint minden hónapban eljuttatják az első kerületi postaládákba, de online formában is bárki letöltheti az összes megjelent lapszámot. Emellett rendszeresen jelentkezik a várkapitányság a budai Vár magazinműsorával, a Budavári történetekkel is, a megjelent adások a Nemzeti Hauszmann program már említett közösségi oldalán és a YouTube-csatornánkon érhetők el.

A újjáépült Lovarda (b) és a Főőrség a budai Várban 2020. február 7-én. A régi pompájában helyreállított és multifunkcionális rendezvénytérnek szánt épületet jövőre adják át a környezetrendezés és az akadálymentesítés után. A Hauszmann Alajos által tervezett és 1902-ben felavatott épület a második világháborúban megsérült, és bár helyreállítható lett volna, 1950-ben mégis lebontották. Most, hetven év után született újjá a Nemzeti Hauszmann program részeként
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

„Programunk mindenki számára nyilvános és elérhető honlapunkon, munkánkról rendszeresen tájékoztatjuk a sajtót is” – tették hozzá a várkapitányság részéről.

 

Nemzetközi közönségnek

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: etikátlan csúsztatásokkal van tele a Deutsche Welle (DW) nevű német közszolgálati televízió a budai Várban készített videója, amelyben több megszólalót is a televízió propagandacéljaira használtak fel.

A műsor a budai Várban zajló munkálatok és a Kossuth Lajos tér átépítése kapcsán azt igyekszik bizonyítani, hogy a magyar kormány szélsőségesen nacionalista, értékei pedig szembemennek az Európai Unió által vallottakkal. A riportban rögtön elhangzik, hogy a kormány „kisajátítja a város tulajdonában lévő ingatlanokat”, amiről megkérdezték V. Naszályi Mártát, az I. kerület ellenzéki polgármesterét, akit nagyon elkeserítenek az építkezések. A videóban feltűnik Ungváry Krisztián történész is, erősítendő a magyar kormánnyal szembeni náci-fasiszta narratívát. Végül pedig egy házaspárt mutatnak be példaként, amelynek zsidó származású tagja már nem tudja elviselni a kormány „üzelmeit”, ezért elköltöznek a Várból.

A Magyar Nemzet a tendenciózus, egyoldalú és hamis hírektől hemzsegő „riport” után megkereste Christoph Jumpelt.

A DW szóvivője úgy fogalmazott: „A riport nemzetközi nézőközönségünknek, nem pedig specifikusan egy célterületnek készült. Ezért úgy mutatja be a témát, hogy az az előismeretekkel nem rendelkező nézőknek is érthető legyen.”

Mint ismeretes, a Deutsche Welle rövidesen magyar nyelvű anyagokat is készít majd, amiket a YouTube-videómegosztón és a közösségi médiában kínálnak majd. Peter Limbourg DW-főigazgató erről azt nyilatkozta: a céljuk a magyar média sokszínűségének javítása, amit tényekre alapuló tájékoztatással szeretnének elérni.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Súlyosabb büntetések

Kesztyűs kézzel bánik a Btk. a pedofilokkal
A közvélekedéssel egybehangzóan kívánják súlyosbítani a büntetéseket.

Egyedülálló feltárás

Páratlan jelentőségű ásatás Abasáron
Riportunkban bemutatjuk a páratlanul értékes, Szűz Máriát ábrázoló márványleletet és Aba Sámuel XI. századi magyar király sírját is.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Poszt-trauma

Dzsudzsák nem kampány: téma
A Dzsudzsák-ügy politikai kiforgatása a beteges üldözési mánia iskolapéldája.

Poszt-trauma

Karácsony végérvényesen megbukott
Eddig és ne tovább!

Aktuális

Vadkemping a szabad ég alatt – Hova menjünk és mit vigyünk magunkkal?
A mai világban egyre többen választják a természet nyugalmát, azonban nem mindegy, hogy milyen felszereléssel vágunk neki az útnak.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!