időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Élő fenyőt szeretne karácsonyra? Erre kell nagyon figyelnie

Forrás: Lakáskultúra
2021.11.24. 17:38

Az élő fenyőfa Illata belengi az egész lakást, még az ember szíve is mosolyog tőle.

Az élő fenyőfa szinte garancia az igazi karácsonyi hangulathoz. Viszont egy ilyen fa odafigyelést igényel, és nem árt rá felkészülni – derül ki a lakáskultúra.hu cikkéből.

Egyre többen választanak földlabdás fenyőt karácsonykor, mivel sajnálják a kivágott fákat. Szerencsére nemcsak a kertes házban élők számára adott ez lehetőség, hiszen számos olyan kezdeményezés is létezik, amelynek keretében vissza lehet váltani az élő fát. De bármi is eredményezte ezt a döntést, azt azért tudni kell, hogy a földlabdás fenyő mindenképpen törődést, gondozást igényel, ráadásul már most meg kell vásárolni ahhoz, hogy karácsonyra díszíthető legyen.

Nem mindegy, hol vásárolunk

Bár rengeteg helyen kapható élő fenyőfa, érdemes kizárólag kertészetekből vásárolni, ha azt szeretnénk, hogy ne csupán az ünnepeket élje túl. Ezeket a fákat ugyanis még a hideg idő beköszönte előtt veszik ki a földből, vagyis október végén. Ha ezután nem gondozzák szakszerűen, akkor a gyökerei olyan visszafordíthatatlan károkat szenvednek el, hogy bármilyen gondosan is bánunk vele az ünnepek alatt és után, nem fog megmaradni.

Fotó: Pixabay

Keresd a tökéletes példányt

Az eleve jó kondícióban lévő fa jobban tűri a megpróbáltatásokat, mint a gyenge. Vásárláskor keressük a tökéletes példányt! Még kertészetből vásárolva is érdemes alaposan megnézni a fát: simítsuk végig a tűleveleit, ha nagyon hullanak, inkább válasszunk másikat. Azokat a fákat is kerüljük, amelyeken sok a megbarnult tűlevél, elszíneződött ágak: ez azt jelzi, hogy nincs jó állapotban a kis fa. Ha élő fenyő mellett döntöttünk, fontos szempont, hogy nem a legnagyobb a legjobb, sőt: minél kisebb egy fa, annál könnyebben vészeli át az ültetést. Ezért olyat válasszunk, ami legfeljebb 1,5 méter magas.

Fazonigazítás: csak óvatosan!

A földlabdás fenyők a zöld lombozata alatt a törzsön gyakran maradnak elszáradt régi faágak. Ezeket a fölösleges részeket metszőolló segítségével óvatosan távolítsuk el. Az élő fenyőfa ágait ugyanakkor nem szabad formára nyírni csak azért hogy szabályosabb legyen a karácsonyfa formája.

Élő fenyőfa felkészítése benti körülményekre

A földlabdás fenyőt fel kell készítenünk a karácsony előtt. Fokozatosan szoktatni kell a benti melegre, a száraz levegőre – ehhez hetekre van szükség. Ha hazavittük a fát, tegyük egy-két hétre pincébe, garázsba, ahol hozzászokik a kintinél enyhébb hőmérséklethez. Hetente legalább kétszer öntözzük meg, hogy ne száradjanak ki a gyökerei. Karácsony előtt két nappal mossuk át slaggal, és bőségesen öntözzük meg. Hagyjuk így 1-2 napig állni, majd óvatosan rázogassuk meg, hogy az elöregedett tűlevelei még odakint leessenek. Karácsony napján vigyük csak be feldíszíteni. Ügyeljünk rá, hogy a fa ne kerüljön fűtőtest, kályha vagy kandalló mellé, de lehetőleg ablak közelében legyen. A legtöbbet azzal tehetünk a fáért, ha a szoba leghűvösebb részére állítjuk.

Folyamatosan gondoskodjunk a vízpótlásról

Mivel az élő fenyő a tűleveleken keresztül lélegzik, ezért folyamatosan párologtatja testéből a vizet. Ezt a vízmennyiséget vissza kell pótolni, ezért érdemes minden másnap meglocsolni a fenyőfa földjét, és sokat segít, ha a lombozata körül párásítjuk a levegőt.

Az élő fenyőt másképp kell díszíteni

Nagyon fontos, hogy csak olyan dísz kerüljön a fára, ami nem okoz sérülést. Kerüljük a gyertyákat, a csillagszórókat és a nehezebb díszeket, amik lehúzzák az ágat. Műhóval vagy csillámporral semmiképpen ne fújjuk le az élő fenyőfát!

Óvatosan, zsilipelve vigyük ki újra a szabadba!

A földlabdás karácsonyfa gyönyörű, de minél több napot tölt a lakásban, annál kisebb esélye van a túlélésre. Épp ezért, ha tehetjük, már szilveszter előtt, de legkésőbb január 2-án bontsuk el a fát. Miután megszabadítottuk a díszektől ugyanolyan zsilip-módszerrel vezessük vissza a fagyos téli időjárásba, ahogyan bevittük a lakásba.

A teljes cikk elérhető a Lakáskultúra oldalán.