Meglepő, hogy kinek köszönhető a vattacukor

Ennek az édességnek az elterjedésében még egy fogorvos is segédkezett.

null

Ha az ember a Hősök tere felől sétál be a Városligetbe, lehetetlen nem megérezni a Vajdahunyad vára közelében készülő vattacukor édes illatát. De honnan is származik ez a cukorbomba?

Először 1904-ben, a St. Louis-i világkiállítás vendégei habzsolhattak a különös édességből. Azonban, ahogy a legtöbb ételnek, úgy a vattacukornak is van elődje, aminek megismeréséig egészen az 1400-as évekig kell visszautaznunk.

Az ősi „vattacukor” Olaszországból származik. Előállítása pedig a következő volt:

a felolvasztott cukrot, egy fajta kusza, hálós gombolyagként kínálták a fogyasztóknak, miután megszilárdult.

A XVIII. században leginkább húsvéti ételek és desszertek dekorációjaként használták. Az előállítása azonban ekkor még igencsak időigényes, és költséges volt, így leginkább a tehetősebb emberek kiváltsága volt ez az édesség.

A vattacukor sosem örvendett olyan népszerűségnek, mint manapság
Fotó: PEXELS

Egy bizonyos Thomas Patton kezdte el árulni a ma ismert formában készült vattacukrot. A férfi különböző vásárokon, karneválokon készített cukros csemegéket. Az első vattacukorfonó-gépet, amely megkönnyítette a vattacukor árusok dolgát, Josef Delarose Lascaux nevéhez köthető. A fogorvos a rendelőjében árulta a fogok ellenségét. Viszont a doktor nem szabadalmaztatta a masinát, így hivatalosan a Morrson és Wharton találmánya lett a vattacukrot előállító szerkezet. Az 1970-es évektől már az otthon használható vattacukor automata is megvásárolható lett.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Fény derül egy világszerte ismert édesség történetére

A Mindmegette cikke már az elején lelövi a poént: a kókuszkockát, ezt a nálunk is népszerű süteményt több, mint száz éve, helyi specialitásként fogyasztják Ausztráliában, és ünnepnapot is tartanak a tiszteletére. A magazin most elmeséli, hogyan alakult ez így.

A világszerte ismert édesség keletkezésének története Lord Lamingtonhoz fűződik, aki 1896–1901 között Queensland angol kormányzója volt.

Az egyik legenda szerint a brisbane-i kormányzói rezidencia konyháján valaki véletlenül csokoládészószba ejtett egy darab piskótát. Lord Lamington, takarékos ember lévén nem hagyta kárba veszni a kedvenc süteményét, így azt javasolta, halásszák ki a tésztát és forgassák kókuszreszelékbe, hogy evéskor ne maszatolja össze vele a kezét.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.