Így grillezve porhanyós lesz a szárnyast, és nem fog kiszáradni

Az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy egy családi vagy baráti grillezésre bárhol lehetőségünk van.

null

Az egyik legjobb dolog a nyárban – álljon rendelkezésünkre akár egy tágas kert, kényelmes terasz vagy csak egy parányi erkély –, hogy egy kötetlen hangulatú, családi vagy baráti grillezésre bárhol lehetőségünk van. A kellemes csevej mellé elmaradhatatlan a füst illata, a pácolt húsokhoz és zöldségekhez készült gazdag saláták színkavalkádja, illetve egy pohár hűsítő bor vagy sör íze. A lényeg mindössze, hogy a szabadban, szabadtűzön süssük a húst, halat és a zöldségeket. A grillezve készült étel nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is, ha betartjuk a grillezés aranyszabályait. A folyamatot mindenképp érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen – írja a Mindmegette.hu.

A tűzgyújtás

Kezelt, festett vagy impregnált fát, kerti hulladékot, limlomot, csikket vagy műanyagot soha ne tegyünk a tűzre! A sokáig parázsló, vegyszerekkel kezelt tűzifából, szemétből mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így a pompás pecsenye egészségkárosító vegyszerek tárházává válhat. Használjunk inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelhet, de érdemes türelemmel kivárni, mert ha nem parázson, hanem lángon sütünk, a hús külseje megég, a belseje pedig nyers marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojtható – ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.

Süssünk baromfit!

Bármilyen húst grillezhetünk, de azért érdemes baromfit választanunk, mert ennek a fajta húsnak pár órás pácidő is elegendő, sokféleképpen fűszerezhető és a grillen is hamar és könnyen elkészül.

A baromfihúsokra is általában jellemző, hogy bennük kedvező az aminosavak aránya, ennek következtében nagy a biológiai értékük. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk sem lebecsülendő, viszont zsírban szegények. A baromfitermékeknek tehát figyelemre méltó előnyük van a többi állati eredetű élelmiszerrel – húsokkal – szemben.

A grillezés kihozza az ételek valódi ízét: isteni lesz a roston sült pulyka- vagy csirkemellfilé, és nagyon finom a jól fűszerezett kacsa- és libacomb is, a ropogósra sült csirkeszárnyról nem is beszélve. Nem utolsó sorban: a szárnyasok zsírszegények, így szinte bármennyit lehet fogyasztani belőlük bűntudat nélkül.

A grillezve készült étel nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is
Fotó: Pixabay

Kacsát és libát hagyományosan inkább télen fogyasztunk, pedig nyáron is ízletes fogások, főleg, ha a grillen sülnek. Azt gondolnánk, hogy bonyolult az elkészítésük, pedig éppen ellenkezőleg. Elég megsózni, megborsozni, és 15 perc alatt készre lehet sütni, de nagyon jól állnak a különféle házi pácok is nekik, melyeket kedvünkre variálhatunk.

Az előkészítés

Pácoláskor a húsokat leginkább üvegtálba tegyük, és néhány óráig vagy akár egy fél napig hagyjuk pihenni. Jobb, ha a páchoz nem adunk sót, mert az kivonja a húsból a vizet. Sózni majd közvetlenül a sütés előtt érdemes.

Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst.

A sütés

A rostélyt olajozzuk meg, mielőtt a parázs fölé helyeznénk – erre azért van szükség, hogy az étel sütés közben ne ragadjon a rácshoz. Figyeljünk arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát addig süssük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tegyük ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. A húsokat soha ne szúrjuk villával, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Az elkészült grillhúsokat szeletelés előtt hagyjuk 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét átjárják és porhanyóssá teszik.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a kacsa- és libacomb

Hogyan ne rontsuk el a kacsa- és libacombot? Mit tegyünk, hogy megőrizze szaftosságát? A titok nagyon egyszerű – és most Széll Tamás meg is osztja velünk.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.