időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

A fürdőzők biztonsága érdekében vizsgálják a szabadstrandok vízminőségét

Forrás: Országszerte
2023.06.08. 06:48
borítókép

A baranyai strandok sorra nyitják kapuikat, és ha az idő nyáriasra fordul, a természetes vizekben is megjelennek a fürdőzők.

Vármegyénkben az elmúlt években három olyan szabadstrand működött, amelyek vízminősége, és az egyéb közegészségügyi feltételek is megfeleltek a követelményeknek − az érintett helyeken az első vízmintavételek már megtörténtek − írja a Baranya vármegyei hírportál, a Bama.

A baranyai strandok egy része már megnyitotta kapuit, a még zárva tartók pedig legkésőbb június végéig szintén kinyitnak. Ahogy melegszik az idő, a természetes vizekben is egyre többen mártóznak meg − az elmúlt években, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint, az orfűi Kistó Strandon, valamint a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó szabadstrandján lehetett biztonságos körülmények között fürdőzni Baranyában. A lap érdeklődésére közölték, hogy ezeknél a strandoknál a kormányhivatal közegészségügyi szakemberei május végén már elvégezték az első mintavételeket, amelyek kiértékelése jelenleg folyamatban van.

A fürdővíz használati engedélyezési eljárása keretében a népegészségügyi hatóság helyszíni szemle során győződik meg minden szezon kezdete előtt a közegészségügyi feltételek meglétéről, ezenkívül a megfelelő vízminőség, ami elengedhetetlen az engedélyhez. Ezt követően, szigorúan meghatározott ütemterv szerint a nyár folyamán havonta tartanak ellenőrzést.

Tavaly mindhárom baranyai természetes fürdő megkapta a szükséges engedélyt − a vonatkozó jogszabály szerint, a 2018-2021 évekre vonatkozó vízvizsgálatok alapján a orfűi Kistó, illetve a Pécsi-tó vízének minősítése, osztályozása „kiváló” besorolású volt tavaly, az Abaligeti tavat a "tűrhető" kategóriába került.  

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal arról tájékoztatta a hírportált, hogy fürdőzésre alkalmas természetes vizek minősítése nyomon követhető a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett országos fürdővízminőségi térképen.

− Az értékelést („kiváló”, „jó”, „tűrhető” vagy „kifogásolt”) mindig a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítják meg − közölték.

Fontos kiemelni azt is, hogy bár Pécsváradon a Dombay-tó, a Duna Mohácsnál, valamint a Dráva a drávaszabolcsi kikötőnél − ahol rendszeresen sok a strandoló a melegebb napokon − nem ellenőrzött, ezért fürdésre nem javasolt természetes vizek. Ezeken a helyeken a vízminőséget nem vizsgálják rendszeresen, illetve a közegészségügyi feltételek a tó és a folyók érintett partszakaszán a természetes fürdőként történő használathoz se biztosítottak.

− Ezek helyett célszerű inkább az ellenőrzött tavakat, vagy a víziparkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit választani − javasolják a szakemberek.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bama.hu)