időjárás 26°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

Kis bankákat gyűrűztek Röpföldön

Forrás: Országszerte
2023.06.03. 10:19
borítókép

A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami sokat elárul a madarak életéről, különösen mozgásukról, vonulásukról.

Kis búbos bankákat gyűrűzött a sándorfalvi Röpföldön Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának titkára. A gyűrűzés kutatási módszer, a madarak egyedi jelölésén alapul. A megjelölt madarak megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el életükről, mozgásukról. A gyűrűzés segítségével megismerhetjük egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozóhelyeit, telelőterületeit - írja a Csongrád-Csanád vármegyei hírportál, a Délmagyar.

Sándorfalván öt madarat gyűrűzött meg a szakember, a hatodik már kirepült. A jövő hét elején a többiek is búcsút intenek szüleinek és az odúnak. A gyűrűzéssel percek alatt végeztek, mert nem szabad stresszelni a madarakat és felizgatni a szülőket.

 Izgalomból kijutott nekik bőven, mert egy szalakóta majdnem kilakoltatta az egész búbos banka családot. A Magyarországon fokozottan védett, 500 ezer forint természetvédelmi értékű madár a bankák odúját nézte ki magának, ezért nem engedte a szülőket a táplálékkal a kicsikhez, vagy bedugta a fejét és ijesztgette őket, csőrével verte az odú falát. A dráma szerencsés véget ért: másik fészket talált magának a szalakóta.