Zsarolóvírus sodorta veszélybe az élelmiszer-ellátást

Ezúttal egy Iowa állambeli mezőgazdasági szövetkezet működése bénult meg – írja cikkében az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 09. 22. 11:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sejthetőnek megfelelően csak a kezdet volt a JBS Foods húsfeldolgozót ért zsarolóvírusos támadás, a 11 millió dolláros váltságdíj kifizetésével zárult incidenst követően most újabb élelmiszer-ellátásért felelős szereplőt bénított meg részlegesen egy ransomware.

A legújabb esetért a BlackMatter zsarolóvírust üzemeltető csoport a felelős, az áldozat pedig az USA Iowa államában székelő NEW Cooperative Inc. A mezőgazdasági szövetkezet állítása szerint a bűnözői csoport zsarolóprogramja által direkt vagy indirekt módon kiütött számítógépes hálózata felel a gabonafeldolgozásának negyven százalékáért, továbbá 11 millió szárnyas és sertés automatizált etetéséért. 

Az elkövetők 5,9 millió dollár (1,78 milliárd forint) váltságdíjat kérnek a kártevő kiiktatásáért, a titkosított adatok feloldásáért.

Az áldozat már próbált tárgyalni a BlackMatter mögött álló bűnözőkkel, azzal az érveléssel kívánt ingyen hozzájutni a szükséges feloldókódokhoz, hogy élelmiszeripari beszállítóként kritikus infrastruktúrának minősül, ezeknek pedig betyárbecsületből állítólag fizetés nélkül odaadja a kódokat. 

A bűnözők viszont nem álltak kötélnek, állításuk szerint az élelmiszer-ellátáshoz tartozó cégek nincsenek rajta a kegyelmet kapók listáján,

csak erőművek és víztisztító telepek minősülnek kritikusnak, plusz a kórházak, az olaj- és gázipar, a védelmi ipar, a nonprofit cégek, továbbá az állami szektorba tartozó intézmények kérhetnek ingyen feloldókulcsot.

A NEW Cooperative hatóságokkal és biztonsági kutatókkal működik együtt a helyzet minél előbbi rendezése érdekében, ám egyelőre nem világos, hogy mi lesz a megoldás. A feltételezések szerint a BlackMatter mögött álló bűnözői csoport kapcsolatban állhat a Colonial Pipeline-t idén megbénított, majd a váltságdíj beszedése után eltűnt DarkSide csoporttal.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.