Növekszik az igény az informatikai szakemberek iránt

Még mindig nem elegendő a képzésből kikerülő új szakemberek száma – írja a Heves megyei hírportál, a Heol.

Forrás: Mediaworks - Heol.hu2022. 01. 30. 14:14
Szeged, 2018. február 1. Az amerikai szoftverfejlesztõ EPAM Systems Kft. munkatársai a cég új szegedi irodájában az avatás napján, 2018. február 1-jén. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyinál közel 20 százalékkal több, mintegy 300 diák végezhet a PROGmasters programozóiskola és IT képzési központ informatikai képzésein az idén a központ vezetői szerint – közölte az iskola az MTI-vel.

A közlemény szerint a várt bővülést arra alapozzák, hogy folyamatos, sőt növekvő az igény az informatikai szakemberekre, miközben a képzésből kikerülő új szakemberek száma jóval elmarad ettől.

Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. által elvégzett tavalyi felmérés alapján a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel az év végéig. 

Ehhez képest a felsőoktatásban az alap-, illetve mesterszakokon évente összesen mintegy 4000 fő szerez diplomát informatikusként, az elsősorban karrierváltást támogató, úgynevezett bootcamp képzéseken pedig hozzávetőlegesen 1500-an végeztek 2021-ben – írták.

A PROGmasters tapasztalatai szerint a junior pozíciókat tekintve programozókból van a legnagyobb hiány, ugyanakkor a szoftverfejlesztők mellett többek között az üzleti folyamatokat automatizáló szakemberek és az adattárház-szakértők, továbbá a kezdő alkalmazásüzemeltetők, valamint a tesztelők is keresettek Magyarországon.

Az informatikusok iránti jelentős kereslet, a folyamatosan növekvő iparági bérek és a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, a bootcampek diákjainak száma idén harmadával, összesen kétezer főre bővülhet. Ez annak is köszönhető, hogy a cégek egyre gyakrabban hajlandók finanszírozni leendő munkavállalóik képzésének költségeit is – hangsúlyozták.

Tájékoztatásuk szerint ez utóbbi teszi lehetővé, hogy díjmentes képzéseket is tudnak indítani. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Az amerikai szoftverfejlesztő EPAM Systems Kft. munkatársai a cég új szegedi irodájában az avatás napján, 2018. február 1-jén (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.