Erre ki gondol? Ezen az alkalmazáson is érkezhet a netes támadás

A Microsoft Teams hamis biztonságérzetet kelt a céges felhasználók körében, ám tudatában kell lennünk, hogy ez is egy sérülékeny platform.

Forrás: FEOL.HU2022. 03. 14. 15:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Anavan biztonsági vállalat kutatói fedezték fel és írtak először a népszerű vállalati kollaborációs eszközt, a Microsoft Teams-et érintő támadásokról, írja a G Data. A Teams egy népszerű vállalati kollaborációs platform, naponta 270 millióan használják világszerte - olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

A kiberbűnözők szempontjából egy ehhez hasonló platform igazi aranybánya. A Teams segítségével vállalati adatokhoz, információkhoz, szellemi tulajdonhoz juthatnak hozzá. A platform segítségével a támadók megismerhetik például a vállalatok működési módját, és így további csalásokat készíthetnek elő. Például megfelelő ismeret megszerzése után harmadik félként csatlakozhatnak be egy levelezésbe, majd ráveszik a gyanútlan felhasználókat, hogy másik számlára utalják a szerződés összegét.

Trójait kapnak ajándékba

A vállalati Teams platformra bejutni nem túl bonyolult, csak az egyik alkalmazott azonosító adatait kell megszerezni. Az Avanan kutatói szerint például erre jó az adathalász e-mail. Elképzelhető, hogy pszichológiai manipuláció segítségével telefonon vagy a való világban szerzik meg a jelszavakat. Vagy ami még egyszerűbb, a támadók megvásárolják a hozzáférést más bűnözőktől.

A kutatók szerint miután a támadók bejutnak céges Teams-be, akkor futtatható fájlok küldésével betonozza be jelenlétüket, erre havonta többezer példát láttak. Például a „UserCentric.exe”-t osztották meg több beszélgetésben – a programot futtatók általában egy trójait kapnak ajándékba. A trójai a Windows registry-be ír adatokat, DLL fájlokat telepít, és olyan shortcut linkeket gyárt, mely engedélyezi a programnak, hogy átvegye a számítógép feletti ellenőrzést.

A bátrabb támadók privát chatszobákban rávehetik a felhasználókat arra, hogy hálózati hozzáférést biztosító adatokat osszanak meg. A biztonsági szakemberek nem említették, hogy mi a végső célja a támadásnak, de nagy valószínűséggel a vállalati hálózatba szeretnének mélyebben bejutni.

Ezért veszélyesek a Teams támadások

Problémát jelent, hogy a Microsoft Teams-nek nincs felismerő rendszere a kártevőt tartalmazó hivatkozásokra, csak egy átlagos vírusfelismerő motort futtat. Mivel a felhasználók a vállalat által biztosított platformhoz csatlakoznak, általában mindenben bíznak, amit ott megosztanak, hamis biztonságérzetük és magas fokú bizalmuk alakul ki. A bizalmi légkör miatt ezért általában sokkal több szenzitív adatot osztanak meg, mint általában.

Hogyan védekezzünk a Teams támadások ellen?

Első körben, tegyünk meg mindent, hogy védjük a felhasználóink azonosítóit. Az IT csapatok a következő intézkedésekkel növelhetik a Teams biztonsági szintjét:

- Engedélyezzük a kétfaktoros azonosítást a Teams-ben használt microsoftos felhasználói fiókok esetében.
- A SharePoint mappákban megosztott fájlokat ellenőrizzük egy antivírus megoldással.
- A Teams-ben megosztott hivatkozások tekintetében is legyenek további védelmi vonalak, használjunk például hivatkozásokat ellenőrző szolgáltatásokat.
- Növeljük a kollégák IT biztonságtudatát. Az adathalász támadások és más fenyegetettségek mellett a kollaborációs platformok biztonsági kihívásait is mutassuk be.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.