Nem szabad válaszolni ezekre a furcsa e-mailekre

Az elmúlt hónapokban kilőtt a netes csalók felderítő leveleinek mennyisége.

Forrás: ORIGO2021. 11. 13. 17:24
A kép csak illusztráció. Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy régi trükk drámai felerősödésére lett figyelmes a Barracuda Networks biztonsági cég, állítása szerint a csalásokat e-mailen keresztül végző vagy indító bűnözők újabban elképesztő mennyiségű csalilevél küldésébe fogtak. Ezek az e-mailek önmagukban nem ártalmasak, csatolmányt nem tartalmaznak, sokszor szöveg sincs bennük, csak például egy „Hi” vagy „Hello” szerepel tárgyként – olvasható az Origó cikkében.

A Barracuda szerint a csali e-mailek felderítési célúak, a valódi támadások előkészítésére veszik ezeket igénybe az internetes csalók vagy hekkerek. Többféle okból küldik őket, főként arra kíváncsiak, hogy

  • ténylegesen létezik-e a birtokukba került e-mail-cím,
  • aktív használatban van-e az adott postafiók,
  • fogékonyak-e a furcsa levelekre való válaszolásra a használóik,
  • továbbá fennakadnak-e a csalilevelek a címzett spamszűrőjén.

A vállalat által megkérdezett 10 500 szervezet 35 százaléka kapott szeptemberben efféle csalileveleket, ráadásul 91 százalékukat a Gmailen keresztül küldték a csalók. Az utóbbi mögött az lehet a ráció, hogy egyrészt a felhasználók bíznak a Google levelezőjében, másrészt pedig támogatja az olvasottsági visszajelzés kérését, így válaszlevél nélkül is kaphatnak visszajelzést a szondázott cím használatáról.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.