Trójai zsarolóvírus, adathalászat és kibertámadások

Magyarország európai viszonylatban több szempontból is a legérintettebb top 10 ország közé tartozik.

Forrás: MW2021. 05. 28. 13:05
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kaspersky kiberbiztonsági vállalat a 2020. május – 2021. április közötti időszakra vonatkozóan megvizsgálta, hogy milyen rosszindulatú tevékenységek fenyegették az internetethasználókat Európában – derül ki a heol.hu cikkéből. Zsarolóvírus, adathalászat és kibertámadások – Magyarország európai viszonylatban több szempontból is a kiemelkedően fenyegetett top 10 ország közé tartozik:

Magyarország az 5. legérintettebb ország a trójai zsarolóvírussal megtámadott felhasználók számát tekintve.

Fotó: Pixabay

  • A magyar felhasználókat érte Európa-szerte az 5. legtöbb adathalász-támadás.
  • Magyarország az 5. legkitettebb ország a helyi fertőzéseket tekintve.
  • A macOS-felhasználók ellen irányuló támadásokat tekintve az európai országok között Magyarország a 7. helyen szerepel.
  • Magyarország a 9. legfenyegetettebb ország az online fertőzések terén.
  • Ugyanakkor nem volna teljes a kép, ha nem tennénk hozzá, hogy magyarországi IP-címekről indították a tizedik legtöbb IoT (Internet of Things) támadást.

    „A minden értelemben váratlan tavalyi év és az ebből következő digitális átállás megmutatta, hogy a technológia rengeteg előnye mellett veszélyeket is hordozhat magában, ha nem vértezzük fel magunkat megfelelően. A biztonság és a megelőzés fontosabb, mint valaha. A 2020-as év eseményei világossá tették, hogy a vállalatoknak és az egyéneknek is lépéseket kell tenniük azért, hogy biztonságban maradjanak eszközeik és ezáltal adataik” – mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

    A felhasználók védelmére a Kaspersky szakértői a következőket javasolják a zsarolóvírus és adathalász kibertámadás megelőzésére:

  • Legyen gyanakvó. Ha valami gyanúsnak tűnik, ne kattintson, de ami még fontosabb, ne adjon ki semmilyen bejelentkezési adatot, jelszót vagy bankkártya-információt.
  • Csak megbízható forrásokból telepítsen programokat és frissítéseket.
  • Eszközei mindegyikén használjon megbízható biztonsági megoldást, például az adathalászat ellen védő funkcióval is rendelkező Kaspersky Security Cloudot.
  • Elengedhetetlenül fontos, hogy a biztonsági frissítéseket a megjelenésüket követően a lehető leghamarabb telepítse. Az operációs rendszereket és a szoftvereket fontos gyorsan frissíteni, hogy kiküszöbölje a legújabb sérülékenységeket.
  • Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy kínai hekkerek követhettek el egy öt évvel ezelőtti kibertámadást. A támadásnak több mint kétszáz japán vállalat és kutatóintézet, köztük a japán űrkutatási ügynökség is célpontja volt.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.