időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Világszerte indokolt a fokozott kibervédelem

Forrás: bama.hu
2022.03.12. 13:29 2022.03.12. 13:38
Világszerte indokolt a fokozott kibervédelem

Éppen nagyban folyik a hibrid háború Oroszország és Ukrajna között mind a fizikai, mind pedig a kibertérben, emellett a célzott ransomware támadások harmadik felek ellen is erőteljesen megszaporodtak – írja a Baranya megyei hírportál, a Bama.hu.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) riasztást adott ki annak kapcsán, hogy 2022. január óta legalább 52 amerikai szervezetet céloztak meg támadók, amelyek kritikus infrastrukturális – beleértve ebbe a kritikus gyártási, energetikai, pénzügyi szolgáltatási, kormányzati és informatikai szektorban működő szervezeteket is – ágazatban működnek.

A támadások a gyaníthatóan orosz eredetű RagnarLocker ransomware csoporthoz köthetők. Az FBI felszólította az áldozatokat, hogy azonnal jelentsék a ransomware támadásokat a helyi területi irodájuknak.

Mint ismeretes, ez a zsarolóvírus (is) ellenőrzi a támadás kezdetén az áldozat lokációját (például Windows API GetLocaleInfoW), 

és ha a fertőzendő gép helye azerbajdzsáni, örmény, fehérorosz, kazahsztáni, kirgizisztáni, moldvai, tádzsikisztáni, orosz, türkmenisztáni, üzbegisztáni, ukrajnai vagy grúziaiként azonosító, akkor a ransomware fertőzés folyamata automatikusan megszűnik, el sem indul.

Ezt korábban már más ransomwarek esetén is láthattuk, emlékezzünk csak például mondjuk a Cerberre. Ha a korábbi Putyin–Biden-egyezségre gondolunk, amely az erőteljesebb orosz fellépést szorgalmazta az ottani ransomware bandákkal szemben, akkor a mai helyzetben ezt sajnos el is lehet felejteni, sőt most lesz csak felfutóban igazán az ESET kutatói szerint.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.