Erre figyeljünk, mielőtt csatlakozunk egy videobeszélgetéshez

Az idei évben a koronavírus miatt rengeteg embernek kellett megismerkednie az online kommunikációs rendszerekkel. Tömegek kényszerültek például arra, hogy a hagyományos találkozók, megbeszélések és értekezletek helyett a saját otthonából, a gép előtt ülve beszélgessen másokkal. Ez a rendszer kiválóan működhet, ha odafigyelünk pár fontos dologra.

Forrás: origo.hu2020. 10. 11. 18:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A videótelefonálós szoftverek használata nem bonyolult, ezek kezelése még azok számára is könnyen elsajátítható, akik nehezebben mozognak a technológiai univerzumban. Azonban egy program elindításával a feladatok nem érnek véget. Van jó néhány dolog, amire muszáj odafigyelni ahhoz, hogy a lehetőségekhez képest jól sikerüljön egy számítógépes/telefonos videóbeszélgetés.

 

Felszerelés

Tetszik, nem tetszik, de szükség van néhány kiegészítőre ahhoz, hogy normális minőségben tudjon valaki részt venni egy videóbeszélgetésben, videókonferencián. Ezek a következők:

  • Normális kamera: Ha nincs beépítve a notebookba, vagy rossz minőséget produkál, akkor venni kell egy jobbat.
  • Mikrofonos fej- vagy fülhallgató: Egyértelműen jobb ezt választani, mint megbízni a számítógép hangszórójában és mikrofonjában. Az ugyanis sokszor visszhangzik, recseg, ami borzasztóan recseg. Ez pedig egy hosszabb videobeszélgetés során az idegbajba kergetheti a többi felet, és iszonyú amatörizmust sugall. Viszont már egy olcsó headset is csodákra képes, ezen teljesen felesleges spórolni.
  • Fotó: Pexels

    Jó Internetes kapcsolat

    Az ilyen videós szoftverek jellemzően nagy sávszélességet követelnek meg a jó minőséghez. Ha ez nem biztosított, akkor bizony a kép és a hang rendszeresen „elmegy”, ami egy idő után borzasztó zavaró lehet. Sőt, egy-egy munkamegbeszéléseken komoly anyagi veszteségekkel is járhat, hiszen ilyenkor az információk nem 100 százalékos pontossággal jutnak el a felekhez.

    Fotó: Pexels

    Felkészülés

    A videós szoftver beüzemelése előtt érdemes alaposan felkészülni, odakészíteni mindent. Az ugyanis nagyon rosszul veszi ki magát, ha valaki akkor kezd pakolászni, keresgélni, ha már mindenki becsatlakozott, és látják a szerencsétlenkedést, vagy rosszabb esetben rá várnak.

    Az öltözködéssel is ugyanúgy meg kell adni a tiszteletet, mint normális esetben, szóval ildomos a telefonkonferencia előtt rendes ruhákat felvenni.

    Fotó: Pexels

    Fényviszonyok

    Sokan nem gondolnak rá, de bizony a fényviszonyok nagyon fontosak egy videós beszélgetés vagy videókonferencia lebonyolítása során. Mindenképpen el kell kerülni, hogy a felhasználó háta mögül jöjjön a fény.

    Az például borzasztó rossz megoldás, ha egy ablaknak háttal ül. Ilyenkor a többiek ugyanis csak egy szürke-sötét pacát fognak belőle látni. Az sem jó, ha a fény, mondjuk egy lámpa csak az arca egyik felét világítja meg, mert az totálisan őrült megjelenést kölcsönöz az embernek.

    Fotó: Pexels

    Egyedüllét

    Nagyon fontos, hogy a videós kapcsolatfelvétel előtt, ha lehet keressen mindenki egy magányos helyet. Nagyon-nagyon zavaró és kellemetlen lehet, ha betotyognak a gyerekek, a férj- vagy feleség a háttérben tévézik, esetleg veszekszik valakivel. És lehetőleg azt is el kell kerülni, hogy a háziállatok a közelünkben bandázzanak.

    A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhető el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.