Mit lehet tudni az idén érkező új okostelefon operációs rendszerről?

Habár a legtöbb okostelefon még az Android 11-es rendszerfrissítést sem kapta meg, a Google nem áll meg, és idén érkezik az Android 12. Ahogy az lenni szokott, a várható újdonságokról egész évben hírt adunk majd, azonban az első információk már most, az év elején elkezdtek kiszivárogni – írja az Origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 25. 15:56
null
ANDROID 12 Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszer megjelenése és elérhetősége

Ahogy minden évben, úgy 2021-ben is elő fog állni a Google az Android rendszer egy új verziójával, amit aztán különböző ütemben vesznek majd át egy különböző okostelefon-gyártók. A menetrend egyébként nagyjából megszokott: valamikor az adott év februárjában teszik elérhetővé az alkalmazásfejlesztőknek az új Android első verzióját, aztán a Google tart I/O néven egy nagy esemény májusban, ahol leleplezi a legfontosabb újdonságokat. Ezt követően valamikor az év végéhez közelítve válik ténylegesen elérhetővé az új Android, ami ezúttal az Android 12 lesz.

Jellemzően ősszel szoktak feltűnni az első okostelefonok melyek már az új Android rendszerrel érkeznek, és jellemzően az elsők közöttaz olyan gyártók frissítenek, mint a OnePlus, vagy éppen a Xiaomi, meg persze a Google a saját Pixel márkájú telefonjait is gyakorlatilag azonnal az új verzióra hozza. Jellemzően a nagyobb gyártóknak hosszabb ideig tart, mire kiadják a frissítéseket, de ez talán nem is baj, mert így legalább elkerülhetnek bizonyos kellemetlenségeket.

Könnyebben hozzáférhetünk majd más áruházakhoz

A Google egyértelműen állást foglalt amellett, hogy az Android 12-vel könnyebben elérhetővé lesz különböző alkalmazásboltokat. Ráadásul mindezt igyekszik úgy megtenni, hogy közben az Android rendszer biztonsága ne sérüljön, és még ha ezekben a bizonyos alkalmazásboltokban fizetni is kell bizonyos tartalmakért, akkor is biztonságban legyenek az adataink.

Az Android 12 várhatóan az év végéhez közeledve lesz ténylegesen elérhető
Fotó: PIXABAY

Ezt az egészet valószínűleg az Apple és az Epic közötti harc kényszerítette ki, amivel kapcsolatban a Google belátta, hogy nem feltétlenül érdemes korlátozni a különböző alkalmazásfejlesztőket azzal kapcsolatban, hogy milyen boltokban és milyen fizetési modell mellett teszik közzé az alkalmazásaikat. Egészen konkrétan a Google azt ígéri, hogy minden korábbinál több lehetőséget ad majd arra, hogy a fejlesztők közvetlenül kommunikálhassanak a vásárlóikkal, és hogy a megfelelő körülmények mellett akár megkerülhessék a Google Play fizetési rendszerét is.

Párosítható alkalmazások

Az alap-Android rendszerben jelenleg még nem igazán kiforrott az alkalmazások osztott képernyős kezelése, pedig erre a telefonok képernyőméretének növekedésével egyre nagyobb igény mutatkozik. Éppen ezért jellemzően a különböző gyártók előjöttek a saját megoldásaikkal, így a Huawei, a Samsung vagy éppen az LG telefonjain is elérhetőek fejlettebb osztott képernyős megjelenítési módok.

Úgy tudni, hogy a Google ezen változtatni az Android 12-vel, és behozza a párosítható alkalmazások lehetőségét. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy összekapcsolhatunk majd olyan appokat, melyeket rendszeresen használnánk egymás mellett, így az egyik elindításakor rögtön megnyílhat a másik. Legalábbis akkor, ha így döntünk, mert persze az alapvetés továbbra is az lesz, hogy egyszerre csak egy alkalmazás fut.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Nagy nyűggel számolhat le az Android 12

Könnyűvé válhat más Android eszközökre átküldeni a wifihálózat jelszavát. A gyakori első világbeli problémák egyike a mobileszközök felcsatlakoztatása a jelszóval védett wifihálózatokra, igen kényelmetlennek bizonyulhat előkeríteni és beírogatni a szükséges jelszót. A probléma orvoslására már évekkel ezelőtt kitalálták a routerekben a WPS funkciót, a rajtuk lévő gomb lenyomásával egy rövid időn keresztül átadhatóak a csatlakoztatni kívánt eszközöknek a jelszavak – olvasható az Origó cikkében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.